Op het EK onder 22 in Roseto levert niet alleen een Nederlands boksteam goede prestaties, maar zijn ook twee officials uit ons land actief, Ben van Til als ITO en Cem Taylan Dünar als scheidsrechter. De EK-organisatie komt superlatieven tekort om met name het werk van Ben als R&J coördinator te prijzen. De technical delegate Maxim Certicovtev noemt Ben de beste R&J evaluator. Letterlijk zegt hij: ‘He’s doing an amazing job’. Maar wat houdt die ‘job’ precies in?

Ben van Til, Cem Dunar op EK U22 2021

De taak van Ben is er voor te zorgen dat elke wedstrijd 5 Judges en 1 Referee heeft en dat die zo neutraal mogelijk zijn. Normaal gesproken organiseert een coördinator dat voor één ring en dat is met zo'n 20 tot 25 wedstrijden per dag een flinke klus. Maar in Rosetto organiseert Ben dat voor twee (!) ringen. Elke dag dus zo'n 40 tot 50 wedstrijden met 80 tot 100 boksers die zich melden bij Ben voor een check op hun accreditatie, startblok en clean shaving. Belangrijk werk, want er mag niets fout gaan. En dat met een benauwde temperatuur van 30 graden in de tent waarin gebokst wordt.

Ben blijft zelf ook enthousiast en energiek. ‘Dat komt omdat ik er ontzettend veel plezier in heb. Ik hoor elke dag ‘You are doing a two man job alone’, maar het wordt gewaardeerd. Dit is nu al weer mijn tiende grote evenement en ik ben al aardig thuis in de bokswereld. Die plek moest ik echt verdienen. Gelukkig ben ik al weer gevraagd voor het WK in het najaar. Afgelopen vrijdag hebben alle officials en S&J voor mij gezongen in de zaal en kreeg ik een taart voor mijn verjaardag. Met de Nederlandse scheidsrechter Cem heb ik niet veel contact en praat Engels met hem, net als met de anderen. Ik moet ook zo neutraal mogelijk blijven als coördinator.’

De ervaren Zweedse official Susanne Karrlander vertrouwde mij gisteravond na de wedstrijden tot slot nog het volgende toe: ‘Your Ben is a legend!’.

Deel dit bericht