Vorig jaar verbaasde Nieky ‘The Natural’ Holzken boksend Nederland met een geweldige invalbeurt bij de World Boxing Super Series, waar hij op het laatste moment mocht invallen. Met een voorbereidingstijd van enkele dagen verloor Nieky op punten in de finale van Callum Smith. Dat tekent het karakter van Team Holzken in Helmond, waar de schoonvader van Nieky, Sjef Weber, een boks/kickschool heeft. Sjef was in 1980 Nederlands bokskampioen bij de junioren en zijn broer Hendrik in het verleden zelfs viervoudig Nederlands kampioen bij het boksen.

Na zijn boksloopbaan legde Sjef zich als trainer voornamelijk toe op het kickboksen, waar hij onder meer met 7-voudig wereldkampioen Nieky Holzken veel successen behaalde. Ook won hij met andere kickboksers 4 wereldtitels, 4 Benelux en 9 Nederlandse titels. Zijn oude liefde voor het boksen is hij daarbij nooit vergeten, want met het vervolg van de Helmondse Amateur Boksers (HAB) is hij als Team Holzken lid van de Nederlandse Boksbond. Ook heeft Sjef altijd met veel plezier zijn ruime trainingszaal beschikbaar gesteld voor Boksbond evenementen. In het verleden is er in Helmond regelmatig een (Open) ZNK georganiseerd, met sfeervolle showelementen.

Boris Holzken 2

De trainingsavond is een indrukwekkende ervaring. Iedereen traint in hetzelfde shirt en de inzet is enorm. Eerst is er een grote jeugdgroep, met de talentvolle kleinzoon Geraldo Holzken. Daarna volgt een volwassen groep met (prof)boksers en kickboksers. De boksers moeten maar liefst 8 rondes sparren met hoge intensiteit, waarbij de typische stijl van Team Holzken duidelijk tot uiting komt: boksen naar voren, de wedstrijd maken en karakter hebben. Het clubgevoel en discipline blijkt ook uit het einde van de training als alle (kick)boksers bij de trainers Sjef Weber en Nieky Holzken persoonlijk afscheid komen nemen.

In het dagelijkse leven runt Sjef een autobedrijf, maar zijn hart ligt bij de boksschool. Tijdens de gezellige borrel na afloop licht Sjef de plannen toe om de toch al forse trainingszaal uit te breiden met 100m2 en een extra laag te creëren voor een fitnesscentrum. Die ruimte heeft Team Holzken nodig om het recreatieve (dames)boksen te kunnen huisvesten. Dat boksen in Helmond bruist hebben de districtsvoorzitter van Zuid, Jeremie Besson, en ik kunnen vaststellen!

Boris Holzken
Boris van der Vorst
Deel dit bericht