Het organisatiecomité van de veertiende Ben Bril Memorial is eerder dan vorige jaren in staat om het bijna volledige boksprogramma op maandag 17 oktober in het koninklijk theater Carré te presenteren.

De bokswereld, en indirect de hoofdrolspelers natuurlijk, geven daarmee een veelbetekenend signaal af dat het grootste profboksevenement van Nederland werd gemist in de hopelijk achter ons liggende Coronaperiode. Aan enthousiasme dus geen gebrek. Dat blijkt ook uit de verkoop van de VIP-tafels (bijna uitverkocht) en uit het nieuwe initiatief met ringseats voor het eerst rondom het podium. De belangstelling hiervoor is groot.

Optimisme ook bij de boksers. Ze mogen weer, gaan los in Carré. En hoe? Ga maar na: het is in jaren niet meer voorgekomen dat een Benelux kampioenschap kan worden veroverd door aanstormend talent Xavier Köhlen en de ambitieuze Gino Kanters. Zij bepalen momenteel het crème de la crème van de Olympische sport. Xavier Köhlen, uitgedaagd door de Belg Brice Bula Galo (19 zeges en drie nederlagen) heeft onlangs in Hongarije nipt verloren en gaf de IBO-titel superwelter uit handen. Hierdoor is hij nóg gemotiveerder iets recht te zetten. Dat geldt ook voor Gino Kanters. Al jaren is hij vaste gast op de Ben Bril Memorial en overtrof zichzelf o.a. in een meeslepend gevecht tegen Gevorg Katchikian en door zijn snelle zege tegen Josemir Poulino. Maar het wordt nu ernst. De Amsterdammer, die aantreedt tegen de Belg Mohammed El Achi (ook 19-3), wil zich via een Benelux titel internationaal op de kaart zetten.

Spanning genoeg, zou je zeggen. Jorina Baars, wereldkampioene kickboksen, wilde aangemoedigd door trainer Hassan Ait Bassou een uitstapje maken en zich op het pure boksen concentreren. Een experiment dat de aandacht trekt in binnen- en buitenland. Nu Nouchka Fontijn is gestopt, wordt deze partij extra interessant omdat het Nederlandse vrouwenboksen smacht naar een opvolger. Wie weet? Of kan soms uitdaagster Sara Koops door haar strijdlust verrassen en die rol overnemen. Je weet maar nooit.

De rest van het programma telt bijzondere deelnemers. Wat te denken van de Tilburger Bas Oosterweghel, die al snel de bijnaam Storm meekreeg door zijn snelle knockouts in zijn eerste partijen en het dit keer zal opnemen tegen Alla al Mahoud, een pupil van de Limburgse trainer Patrick Driessen, die weet wat hij doet en ook Xavier Köhlen begeleidt. En dan is er nog Piet Doorjé, en recht toe recht aan Amsterdammer, die universitair geschoold is en in de ring stapt tegen de Eindhovenaar Ilias Hajoui. Een tegenstander, die hoog op zijn verlanglijstje stond. Oud-secretaris van de Nederlandse boksbond, Abdillah El Ballouti en zelf actief sporter, had maar een wens. Een rematch tegen Jan Julius Humme, zijn vorige uitdager. Die komt er dus, ga er maar voor zitten!


Deel dit bericht