Oud-bokser en scheidsrechter Ben Bril wordt een keer per jaar geëerd met een groot boksgala. Maandag 17 oktober 2022 is het weer zover in het koninklijk theater Carré.

De veertiende editie krijgt met trots een extra vermelding. Nooit eerder zullen twee ambitieuze Nederlandse topboksers op één avond de kans krijgen in verschillende gewichtsklassen het kampioenschap van Benelux te veroveren. Dat moet het hoogtepunt van het jaar worden voor de Amsterdammer Gino Kanters en het aanstormende Limburgse talent Xavier Köhlen.

Xavier Köhlen, uitgedaagd door de Belg Brice Bula Galo (19 zeges en drie nederlagen) wil iets recht zetten. Hij verloor onlangs in Hongarije met klein verschil en miste de IBO-titel superwelter. Dat zal hem geen tweede keer gebeuren. In Carré is hij gemotiveerder dan ooit.

In zekere zin geldt hetzelfde voor Gino Kanters. Al jaren is hij een vertrouwd gezicht op de Ben Bril Memorial en leverde er meeslepende gevechten tegen Gevorg Katchikian en Josemir Poulino. Aangespoord door zijn trainer Peter Gebbink wil hij meer opzien baren in Europa, kortgeleden werd hij al internationaal Pools kampioen, en daarom moet hij tegen de Belg El Achi Mohamed (ook 19-3) een prestatie van formaat neerzetten. Een tweede belt is welkom.

Spanning genoeg, zou je bijna zeggen. Maar nee, de organisatie heeft nog een attractie in de aanbieding. Wereldkampioene in het kickboksen, Jorina Baars, vindt het een grote uitdaging een zijstapje naar het boksen te maken. Een experiment dat de aandacht trekt in binnen- en buitenland. Zelfs uit Engeland komen de fans over. Haar tegenstander wordt de Amsterdamse Sara Koops.

De rest van het uit negen partijen bestaande programma telt bijzondere deelnemers. Wat te denken van de Tilburger Bas Oosterweghel, al snel uitgeroepen tot mister wervelstorm door zijn snelle knock-outs. Hij neemt het op tegen Alla al Mahoud. Verder houdt Piëtro Doorjé, een universitair geschoolde Amsterdammer, niet van verliezen. Abdillah El Ballouti, oud-secretaris van de Nederlandse boksbond, had maar één wens de vorige keer na zijn nederlaag tegen Jan Julius Humme. De rematch komt er.

Wie wil zo’n topboksavond nou missen?!

Deel dit bericht