Afgelopen jaar vonden in samenwerking met de Boksbond en Boksvereniging Verbon in Utrecht twee succesvolle studentenboksgala’s plaats. Opvallend was de professionele organisatie die beide evenementen kenmerkte en beslist navolging verdient in andere studentensteden. Het enthousiasme van de deelnemende studenten die allen bij Verbon getraind hadden, spatte ervan af.

Verbon Boris 3

Ook stond de Utrechtse Boksvereniging afgelopen jaren aan de basis van Stoot!, waarin onervaren boksers in een clubwedstrijd de kans kregen hun eerste ringervaring op te doen. Reden genoeg om samen met collega-bestuurslid Alex van Klooster een trainingsbezoek te doen bij deze initiatiefrijke club waar ik zelf ook in mijn studententijd in Utrecht gebokst heb.

De grondlegger van de vereniging, Joop Verbon, is helaas in 2014 overleden. Hij richtte de vereniging in 1975 op na een mooie carrière in het amateur- en profboksen, waarin hij legendarische duels uitvocht, waaronder met Ben Zwezerijnen. In totaal werd Joop Verbon zeven keer Nederlands Kampioen.

De trainingslocatie is nog steeds de oude worstelschool van Olympia aan de Willem Arntzkade: de enige nostalgische boksgym van Utrecht. In de jaren ‘80 waren er maar liefst 30 A-klassers actief op hetzelfde moment. De illustere Wim Woertman, Herman van de Kemp, Laurens Hooft en later in de jaren ´90 de rechtsvoorstaande profbokser Eric Vredeveldt, waren daar klinkende voorbeelden van.

Ook bekend werd de Utrechtse vereniging als pionier van het vrouwenboksen in Nederland. Diana Kersten, de voorloper van Nouchka Fontijn, bokste toen bij Verbon en werd zelfs tweede van de wereld. Later kwamen daar nog meer aansprekende damesboksers bij zoals de boksende zangeres Heleen van de Water. Tegenwoordig heeft een zoon van Joop, Ingmar Verbon, de leiding. Hij wordt omringd door een sterke en omvangrijke gediplomeerde trainingsstaf, met onder meer Frank ‘Elvis’ Bongers, Jasper Sluis, voormalige A-klassers André Schreuders en Cor van Plateringen, neef Yannick Hooft en zoon Quinton Verbon.

Verbon Boris 2
Verbon Boris

Opvallend is de uitgebalanceerde boksles die ik en Alex voor onze kiezen krijgen. Geen ‘lange Verbonhoeken’ meer die vroeger het handelsmerk waren, maar een zorgvuldig opgebouwde training met techniek, conditie, coördinatie, kracht en sparring. Ingmar Verbon heeft veel inspiratie opgedaan op Cuba door zijn intensieve contacten met Jo de Vrieze gedurende decennia en daar zijn trainingen mee verrijkt. Voormalige pupillen van Boksvereniging Verbon hebben in de omgeving eigen trainingscentra opgezet in Utrecht (Marta Mlicka), in De Bilt (Eric Vredeveldt) en in Leidsche Rijn (Panni Mintzas), waarmee ook intensief wordt samengewerkt. Ambities heeft Ingmar volop: uitbouw van het studentenboksen met toffe gala’s, breedtesportactiviteiten, en op 28 maart 2020 ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de vereniging een spetterende Joop Verbon Memorial organiseren, waarvoor de onnavolgbare ring announcer Ray Martin al is vastgelegd!

Boris van der Vorst
Deel dit bericht