BAV Frisia uit Leeuwarden vierde zaterdagavond op een uitverkocht jubileumgala het 90-jarige bestaan als boksvereniging. Dat is een unicum en daarmee zijn de Friezen de oudste vereniging van Nederland. Dat is iets om echt trots op te zijn. Namens het bestuur van de Nederlandse Boksbond heeft voorzitter Boris van der Vorst de felicitaties overgebracht.

BAV Frisia 90

In boksstad Leeuwarden bleek er een overweldigende interesse te zijn en het gala had zeker twee keer uitverkocht kunnen zijn. Voorzitter Siep Jan Riedstra bedankte in zijn openingswoord trainer Piet Rozendaal voor zijn jarenlange inzet en later op de avond werden ook Johan IJsselmuiden (als oudste lid) en Henk van Zomeren in het zonnetje gezet, omdat ze aan het eind van de vorige eeuw hun nek uitstaken om BAV Frisia nieuw leven in te blazen.

Wie had dat ooit gedacht in 1933, toen op het erf van boer Johan Poelsma BAV Frisia werd opgericht en in zijn schuur werd begonnen met bokstrainingen? Al snel leverde dat de eerste kampioenen op: in 1937 werd Frisiaan Hein Franconi de eerste kampioen halfzwaar gewicht. Johan van der Meulen volgde in 1941 als nationaal kampioen welter gewicht en 1947 met deelname aan de Europese kampioenschappen Dublin. Andere bekende namen zijn Lolle van Houten en KO-specialist Wiekie Akkerman, die samen met zijn boezemvriend Rudy Koopmans bij BAV Frisia trainde. Rudi Koopmans, die gisteravond aandachtig toekeek naar de mooie bokspartijen, won in 1979 de Europese titel in het halfzwaargewicht en leverde in 1982 tegen Alex Blanchard ‘het gevecht van de eeuw’ om de Europese titel. Rudi is erelid van de NBB.

Het was op het jubileumgala mooi om te zien dat BAV Frisia nog steeds springlevend is. Er is een daadkrachtig bestuur, een grote trainersstaf, de trainingen zitten vol en er zijn goede wedstrijdboksers, waaronder Farshid Bos, die deel uitmaakt van Boksteam NL en gisteravond in de ring zijn Olympische ambities uitsprak en een boeiend gevecht leverde tegen de jonge en talentvolle Rotterdammer Jens Johannessen.

Op het jubileumgala kwamen ook andere boksers van BAV Frisia in de ring tegen boksers uit onder meer Assen, Nijmegen, Purmerend, Leiden en Haarlem.

Mooi om te zien dat de Nederlandse boksfamilie samenwerkte om het gala succesvol te laten verlopen.

De officials van de Nederlandse boksbond zorgden voor een goede begeleiding van de wedstrijden. Het gala was aantrekkelijk georganiseerd met ringspeeker, rondemiss, dj, VIP-tafels, live-muziek met lokale artiesten en afsluitend een spectaculair profgevecht met een vroegtijdige overwinning voor Frisiaan Willy Kyakomye tegen een Georgische tegenstander.

BAV Frisia 90
BAV Frisia 90
BAV Frisia 90
BAV Frisia
Deel dit bericht