aan de maas boksen 21/09/2019

Opnieuw bleek zaterdagavond in wat voor enorme positieve “flow” het Rotterdamse boksen zit. De samenwerking tussen Rotterdam Topsport, Rotterdam Boxing, De Gladiatoren aan de Maas, en een aantal individuele sponsors werpt haar vruchten af. Speerpunt daarbij is de Rotterdamse boksschool “Van ’t Hof”. De groeiende samenwerking met meerdere boksscholen in de regio leidt inmiddels tot een ongekend brede en kwalitatief hoogwaardige wedstrijdgroep. Niet alleen acteerden afgelopen maand 2 boksers van “Van ’t Hof” (Delano James en Artjom Kasparian) op het WK in Rusland waar zij zich beiden bij de top 32 wereldwijd voegden. Volgende week komt het Talent team (jeugdselectie) van Rotterdam Boxing in actie tegen een sterk Engels team en gisteren in de sfeervolle locatie, Hal 4, een deel van de wedstrijdgroep van de boksschool tegen een gerenommeerd Duits team. Zoals de bekende Cubaanse toptrainer Ismael Salas, die deze week een aantal trainingen en workshops in Rotterdam verzorgt, al opmerkte dat met deze aanpak en dit potentieel doorgroei naar een bredere aansluiting met de Europese en Wereld top niet onmogelijk is.

Hal 4 zat al vroeg gezellig vol. In de ondergaande zon werd al druk gespeculeerd over de winstkansen van het Nederlandse team. Variërend van “we moeten ze kunnen hebben” tot: Alle rood (Nederland) goed. Er stonden oorspronkelijk 9 amateurpartijen op het programma; dat werden er 8 vanwege opgave van de tegenstander van Artjom Kasparian. De enige profpartij werd gebokst door Mustafa Akraa tegen Kristan Bejko uit Albanië. Mustafa versloeg Kristan in een technisch hoogstaande en tactische partij, waarbij Mustafa steeds de dominante bokser bleek.

Van de 8 amateurpartijen won de Nederlandse ploeg er 6. David Hadziantoniou, die aanvallend bokste en zijn tegenstander zelfs een bloedneus bezorgde in de tweede ronde, moest zijn meerdere erkennen in de stijlvol boksende Sanino Franko van het team Duitsland. Franko werd uiteindelijk ook beloond met de stijlprijs. De tweede stijlprijs ging naar Ernst Bastemeyer die in de Elite S klasse overtuigend won van Malle Akagbo van Team Duitsland. De overige partijen werden overtuigend gewonnen door de Nederlandse boksers.

Twee gebeurtenissen zorgden ervoor dat deze avond toch met een zekere spanning verliep:

De zevende partij tussen Felix Jordan tegen Carlos Angeles Toledo van het Duitse team had een zeer merkwaardig verloop: In de tweede ronde van het gevecht werd er ingegrepen door de supervisor, iets wat we tijdens Nederlandse wedstrijden niet vaak zien. Hij liet de wedstrijd staken kort nadat de scheidsrechter Felix voor de 2de maal binnen één minuut 8 tellen had gegeven. Achteraf is deze beslissing nog even kort nabesproken met Ben van Til, onze ITO, die ook aan de wedstrijdtafel zat. Hij vertelde dat de supervisor ten alle tijden autonoom mag ingrijpen in een wedstrijd. In dit geval was er al twijfel of er niet beter eerder uitgeteld had moeten worden. Na de tweede 8 tellen meende de supervisor dat er niet langer sprake was van een adequate verdediging. Een visie die door de ringarts werd gedeeld. Voor Felix een moeizame come back, maar tevens een heel goede leerervaring, tegen een zeer getalenteerde ervaren tegenstander.

Dan de geplande negende partij van Artjom Kasparian tegen Vanes Agirman van Team Duitsland.

Hoe de reputatie van Artjom Kasparian zich snel rond spreekt, bleek tijdens de aangekondigde 9de partij. Hierin zou Artjom uitkomen tegen de ervaren Duitse bokser Vanes Agirman, een bokser met 130 partijen in zijn wedstrijd boekje. Oorspronkelijk zou deze tegen Ernst Bastemeyer uitkomen, maar deze matching was niet evenwichtig, door het aanzienlijke verschil in gebokste partijen tussen beide deelnemers. Daarom werd Artjom (107 partijen gebokst) gevraagd in te vallen. Artjom, nooit te beroerd om te helpen, was bereid! Maar toen de Duitser hoorde dat hij tegen hem zou moeten boksen trok hij zich schielijk terug. Bang voor de kracht en de vechtersmentaliteit van Artjom. Ook op Europees niveau groeit de reputatie van onze huidige beste Nederlandse bokser in de 81kg klasse.

Al met al een zeer enerverende maar ook een heel sportieve avond, waarbij de boksers zich van hun beste kant hebben laten zien. Op naar de volgende boksavond: zaterdag 28 september in boksschool van ’t Hof aan de Slachthuiskade: het treffen tussen het Talentteam (jeugdselectie) tegen een sterk Engels team.

Rotterdam, 22 september 2019. Marijke Blom
Deel dit bericht