Introductie vernieuwde richtlijnen jeugdboksen

Wij willen u op de hoogte stellen over de implementatie van de vernieuwde richtlijnen voor jeugdboksen voor boksers t/m 16 jaar. Deze zijn opgesteld met als doel een veilige omgeving te creƫren voor jeugdige boksers in deze cruciale ontwikkelingsfase. Als reactie op de onduidelijkheden en vragen die zijn gerezen met betrekking tot de zogeheten "10 geboden," zijn er nieuwe richtlijnen ontwikkeld in een samenwerking tussen leden van de Medische Commissie, de Scheidsrechter & Jury Commissie, de Trainers Commissie en de District Technisch Commissie.

Artikel 1 behandelt de jurering, waarbij de nadruk ligt op het aantal kwaliteitsslagen en de techniek en tactiek in wedstrijden. Hierbij wordt de kracht of impact van de stoot niet meegenomen in de beoordeling, maar in plaats daarvan wordt gekeken naar de technisch correcte uitvoering en de kwaliteit van de stoten.

In Artikel 2 wordt de essentiƫle rol van de scheidsrechter benadrukt bij het waarborgen van een veilig verloop van wedstrijden tot en met 16 jaar. De scheidsrechter zal de wedstrijd coachend begeleiden en speciale aandacht besteden aan eventuele krachtsverschillen tussen de boksers. Bij te grote krachtsverschillen zal de scheidsrechter de wedstrijd staken om de veiligheid van de boksers te waarborgen.

Artikel 3 benadrukt de verantwoordelijkheid van trainers/coaches om positieve coaching te bieden, waarbij de focus ligt op technisch en tactisch correct boksen. Fair play, respect voor de regels en de integriteit van de sport, evenals de gezondheid en het welzijn van de boksers, worden als essentieel beschouwd.

Met behulp van deze richtlijnen kunnen we een veilige en ondersteunende omgeving bieden waarin jeugdige boksers zich kunnen ontwikkelen. De scheidsrechter- en jurycommissie van de Nederlandse Boksbond zal scheidsrechters specifiek selecteren om deze belangrijke rol te vervullen.

De richtlijnen zijn te vinden op deze pagina.

Deel dit bericht