Eén van de levensdoelen van bokser Jemyma Betrian is deelname aan de Olympische Spelen. In 2012 lukte dat niet door een protest van de Amerikaanse Boksbond nadat Jemyma zich had geplaatst. De reden hiervoor was dat Jemyma op dat moment ook actief was in de kickboks-sport.

Jemyma Revalidatie 2020

Vier jaar lang heeft Jemyma keihard gewerkt om haar doel te bereiken met een aantal interessante tussenstations. Kampioen van Nederland, Brons op de WK 2018 en Brons op de European Games Minsk’2019.

Als een van de laatste voorbereidingen voor het Europees Olympisch Kwalificatie-toernooi in Londen, reisde zij met de dames boksselectie naar het Turkse Trabzon. Tijdens het laatste gedeelte van de training op 17 februari maakte ze een verkeerde beweging en ze begreep het meteen: een zware knieblessure. Bezoek aan een Turks ziekenhuis, overleg met de medische staf van NOC*NSF en de beweegreden dat zij het trainingskamp van de anderen niet negatief wilde beïnvloeden, lagen ten grondslag aan een vervroegde terugkeer naar Nederland, waar ze werd opgevangen door de Technisch Directeur van de Boksbond.

Een dag later bracht Jemyma een bezoek aan de Bergmann-kliniek in Naarden waar de blessure werd beoordeeld. Jemyma werd voor een moeilijke keuze gesteld: of opereren of revalideren. Ze koos voor het laatste. Direct opereren gaf 100 procent zekerheid dat ze niet zou kunnen deelnemen aan de komende Olympische Spelen in Tokyo. Revalidatie zou misschien een ‘kleine’ kans opleveren om deel te kunnen nemen aan het Wereld OKT in Parijs in Mei.

Naast een zware herstelperiode spelen ook emoties een rol. Jemyma wenste de selectie bij vertrek naar Londen veel succes, maar wat had ze er graag zelf bij geweest. Persoonlijk was dit voor haar één van de moeilijkste dagen.

Juist op de dag dat de Olympische vlam in Griekenland werd ontstoken hebben we een dag met Jemyma doorgebracht. Ook op die dag heeft ze keihard aan haar herstel gewerkt. Alles zet ze opzij voor het bereiken van haar sportieve doel.

Peter Bonthuis
Deel dit bericht