Het is woensdagmiddag 16 april om 15:15 uur wanneer de Bosnische scheidsrechter Tina Poletan de boksers Anton Vinogradov en Rashed Al Swaisat maant om de ring te betreden. De juryleden hebben hun plaats aan de ring reeds ingenomen en binnen enkele ogenblikken begint voor de boksers uit Estland en Jordanië hun eerste gevecht in sessie 6A, om het Jeugd wereldkampioenschap boksen in Kielce, Polen.

Voor de boksers in de categorie Men's Light heavy (81 kg) zijn zojuist de voorronden begonnen. De winnaar van de eerste wedstrijd heeft zijn deelname aan het toernooi met ten minste één wedstrijd verlengd en is daarmee door naar de volgende ronde. Dat willen Rashed Al Swaisat en zijn opponent Anton Vinogradov ook. De bokser uit Jordanië staat in de rode hoek, Estland in blauw. De scheidsrechter heeft beide boksers gecontroleerd en beknopt uitgelegd wat de reglementen zijn: een standaard formaliteit. Beide boksers staan er klaar voor. Pas als de official de gong laat klinken, is voor hen het WK begonnen.

De wedstrijd was na twee ronden in het voordeel van Anton Vinogradov uit Estland, maar werd niet bepaald gekenmerkt als een harde partij met rake treffers of hoog tempo. Dan krijgt in ronde 3 het gevecht plotseling een bizarre wending. Amper 43 seconden voor het einde van de partij gaat Rashed Al Swaisait neer. De scheidsrechter wil gaan tellen maar ziet dat het ernstig is er roept meteen de arts in de ring. Met zijn handschoen pakt de jonge Jordaniër het touw van de ring en probeert zichzelf omhoog te trekken. "Ik zag dat hij bijna weer rechtop stond en daarna weer onderuit ging en buiten bewust zijn raakte." zegt Ben van Til, de Nederlandse official die ter plaatse was en verantwoordelijk was voor de scheidsrechters en juryleden.

Rashed al Swaisat 1024x630

"De stoot waarop de Jordaanse bokser neerging was niet eens heel hard. Maar nadat de bokser bewusteloos raakte, kreeg hij buiten de ring acute medische zorg. Het was een verschrikkelijk beeld wat ik niet meer zal vergeten. De bokser werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht en is daar in coma geraakt en sindsdien nooit meer bijgekomen" aldus een geëmotioneerde Van Til die zegt er dagen wakker van te hebben gelegen. Amper tien dagen na de wedstrijd overleed de bokser uit Amman in het bijzijn van zijn overgevlogen ouders in het ziekenhuis in Polen.

De behandelend medisch specialisten komen tot de conclusie dat de acute problematiek in de hersenen van Rashid niets met de wedstrijd of voorbereiding van het toernooi te maken hebben gehad. Een zeer ongelukkig ongeval op een plaats waarvan je snel naar de gevaren van de bokssport zou kunnen wijzen. Vooralsnog is hier geen enkele aanleiding voor gevonden. Alle Jordaanse boksers hebben zelfs kort voor het WK preventief, een MRI-onderzoek van de hersenen gehad. Bij niemand zijn er toen verontrustende toestandsbeelden aan het licht gekomen.

Waar dan ook ter wereld geeft de bokssport verbroedering, sportiviteit, vriendschappen, wederzijds respect en waardering voor elkaar. Los van religie of etniciteit. Intrinsiek hebben we dezelfde inborst. Daarom mag Rashid niet worden vergeten en moeten we stilstaan bij dit grote drama uit onze mondiale boksfamilie. Een jeugdbokser die in de ring in elkaar zakt en vervolgens overlijdt mag niet worden vergeten. Nooit.

Dinsdag 18 mei aanstaande zou Rashid Al Swaisat 19 jaar zijn geworden. Sta hier even bij stil.

Eric van den Heuvel
Deel dit bericht