Op 16 oktober konden boksfans genieten van een onvergetelijke avond profboksen tijdens de 15de Ben Bril Memorial. Daarvoor was (wederom) een prachtige locatie uitgekozen, namelijk het Koninklijk Theater Carré. Daarmee was de show helemaal af!

BBM2023

Voor deze jubileumeditie had de organisatie een hoogwaardig programma samengesteld met maar liefst twee titelgevechten. Somay Bilal bokste voor de vacante Nederlandse titel en Xavier Köhlen verdedigde zijn BeNeLux-titel in het Weltergewicht. Beide boksers onder de hoede van toptrainer Patrick Driessen. Jarenlang lid van TeamNL en nu succesvol bezig aan zijn profcarrière, Artjom Kasparian was terug in Nederland voor deze bijzondere editie. Super Sara Koops maakte vorig jaar zo'n indruk dat ze direct weer was geboekt. Sterke deelnemers voor de Grote Prijs van Amsterdam welke bij winst twee keer moesten boksen en gevaarlijke tegenstanders uit het buitenland met als kopstuk Meriton Karaxha a.k.a. Mr. TNT.

In de laatste weken begon het storm te lopen bij de ticketverkoop waardoor we enkele dagen voor het event al volledig uitverkocht waren. Iedereen wilde erbij zijn en we hebben een hoop mensen teleur moeten stellen. Wil je volgende editie niet missen? Volg ons dan op social media en wees er volgend jaar vroeg bij voor de kaarten.

Terwijl de laatste bezoekers hun plek zochten in het prachtige Carré trapte de bekendste ringspeaker van Nederland, Ray Martin, de avond af. Hierna waren broer en zus Huard aan de beurt. Len Huard is de interim-voorzitter van de Nederlandse Boksbond en benadrukte nog eens hoe bijzonder en belangrijk dit jaarlijks event is. Julie Huard, de winnares van de Artist of the Year-award 2021 en de Liesbeth List Prijs 2019, trakteerde het publiek op "La vie en rose" van Edit Piaf. Hoe toepasselijk aangezien deze legendarische zangeres een affaire had met wereldkampioen boksen Marcel Cerdan.

Na de inleidingen is het eindelijk zover, 1600 man zitten klaar voor het boksen. De eerste partij zet direct de toon en geeft het publiek waar ze voor zijn gekomen. Via een one punch knock-out in de tweede ronde wordt Monir Nezami uitgeschakeld en plaatst Mike Horn zich voor de finale van de GP van Amsterdam. De andere finalist, Darryl Sichtman, heeft alle vier de rondes nodig voor een puntenoverwinning op de sterke Thomas van Wetten.

Mike heeft zijn krachten kunnen sparen en laat in de finale zien de sterkere en betere bokser te zijn. Een knockdown in de eerste ronde en een knock-out in de laatste ronde. Mike wint de GP van Amsterdam en heeft indruk achtergelaten bij de organisatie en het publiek. Dit is waar iedereen voor komt.

Vorig jaar stalen de dames de show en dit jaar opnieuw, wat een partij! Trainer Paul Holzken heeft zijn pupil goed klaargestoomd voor haar profdebuut. Tessa van Stenus verliest weliswaar op punten van de meer ervaren Sara Koops maar heeft de verwachtingen overtroffen. Niks is cadeau gegeven en Sara Koops is er niet ongeschonden uitgekomen. Ze bewijzen samen dat damesboksen een vaste plek verdient op dit podium. Ze boksten technisch, divers, zonder hangen en duwen, en deelden over en weer gedurende zes spannende ronden rake klappen uit.

Somay Bilal besloot eerder dit jaar weer de handschoenen aan te trekken en Europees succes na te jagen. Daarvoor moet hij de ladder beklimmen en rondes pakken. Gedurende het gehele gevecht controleerde hij het tempo en de actie tegen Christian Avila. Avila, een routinier, herkende de meerdere in Bilal en bokste vooral achteruit en probeerde soms met een wilde uithaal voor een verassing te zorgen. Het was onvoldoende en Somay Bilal pakte via een unanieme score de Nederlandse titel in het superlichtgewicht.

Gino Kanters had naar eigen zeggen wat recht te zeggen maar kwam niet helemaal uit de verf tegen de ervaren Islam Teffani. Gino probeerde met elke stoot te partij te beslissen maar daar anticipeerde zijn tegenstander eenvoudig op. Gino doet er goed aan de partij meer op te bouwen, te werken achter zijn jab en zijn eindstoot in te leiden door meer gevarieerd aan te vallen. Ee nipte en moeizame zege voor Kanters.

Voor Artjom Kasparian hadden we een mooi affiche tegen een sterke bokser uit Oekraïne. Helaas moest die geblesseerd afzeggen. De vervanger, Nika Gvajava, deed zijn best maar was overklast. Tussen het incasseren door vond Nika nog tijd voor interactie met het publiek wat het nodige gelach opleverde. Na drie ronden en enkele knockdowns was het genoeg. Artjom wint via TKO.

De finalepartij van de avond, de clash der Lage Landen. Na het spelen van de volksliederen beginnen Xavier Köhlen en Meriton Karaxha fel aan de partij, je zou bijna vergeten dat ze 10 ronden moesten boksen. Geen leek van plan zoveel rondes nodig te hebben. Geen wilde een meter toegeven en de eerste ronden werden in het midden van de ring uitgevochten waarbij uitdager en verdediger toonden te kunnen uitdelen en incasseren. Gaandeweg trok Xavier de partij naar zich toe door slimmer te gaan boksen en ook zijn voeten te gebruiken. De heren wisten precies wat op het spel stond, de titel, de eer en natuurlijk meer geld in de toekomst. Ze lieten de ander geen moment om te herstellen en moesten zelf meermaals vasthouden nadat ze zichtbaar waren aangeslagen. Allebei gehavend maar overtuigd van de winst was het wachten op de juryuitslag. Een onbeslist en daarmee behield Xavier zijn titel. Scheiden de wegen of volgt een rematch in België?

De avond werd afgesloten met een daverend applaus voor alle boksers. Zij die maanden hebben getraind en veel hebben moeten laten om ons te vermaken tijdens het profgala van Nederland. En uiteraard applaus en veel dank voor de organisatie voor wederom een geslaagd event waarbij de lat weer hoger is gelegd. Wij kijken nu al uit naar volgend jaar.

Organisatie Ben Bril Memorial
Deel dit bericht