Is het schaken? Is het boksen? Is het kunst? Is het sport? Zestien jaar nadat Iepe Rubingh de eerste real life chessboxing-wedstrijd introduceerde in Paradiso Amsterdam, wordt op deze plek nu weer een schaakbokswedstrijd georganiseerd.

Schaakboksen
Rooch vs. Rodriguez-Vega, WC 2014 Berlin. © CBGM

Op 8 januari 2020 vinden in Paradiso twee schaakbokswedstrijden plaats. In de eerste match neemt de Let Olegs Petrovsky het op tegen de Rus Daniil Solloviev. Match twee wordt gespeeld door de Rus Denis Gurba en de Fin Sakari Lähderinne. De twee wedstrijden maken deel uit van IGNITION, het launching-event van SemiFest.

Schaakboksen combineert de denksport schaken met de vechtsport boksen. Het is een door de Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh geïntroduceerde sport. Rubingh baseerde zich op zijn beurt op Froid Équateur, een grafische roman van striptekenaar en filmregisseur Enki Bilal uit 1992.

In 2003 organiseerde Rubingh in Paradiso de allereerste schaakbokswedstrijd. Deze speelde Rubingh zelf, onder zijn schaakboks-alias Iepe the Joker. Boksprofessional Arnold Vanderlyde stoomde Rubingh klaar voor de match, waarin hij het opnam tegen The Lawyer, een alias van de Amsterdamse advocaat Jean-Louis Veenstra. Iepe The Joker won de strijd en werd daarmee de eerste wereldkampioen chessboxing.

Na het succes van deze schaakbokswedstrijd richtte Rubingh in 2004 de World Chess Boxing Organisation (WCBO) op en begon hij in zijn woonplaats Berlijn de eerste schaakboksclub ter wereld. Vanaf dat moment werd chessboxing steeds populairder. De WCBO organiseert nu schaakbokswedstrijden over de hele wereld en heeft leden in China, India, Iran, Italië, Rusland, Duitsland, Mexico, Turkije en de VS. Ook onderhoudt de WCBO-contact met Garri Kasparov, een van de grote schakers van de wereld, en met de broers Vladimir en Vitali Klytsjko, twee hoogbegaafde boksprofessionals die ter voorbereiding op hun wedstrijden schaken om hun concentratie te verhogen.

Het spelverloop

Een schaakbokswedstrijd bestaat uit zes rondes schaken, afgewisseld met vijf rondes boksen. De spelers beginnen met vier minuten schaken, daarna bestormen ze elkaar drie minuten lang in de ring en dan richten ze zich weer vier minuten op het schaakbord. Tussen elke ronde is er een minuut pauze, bedoeld voor het aan- en uittrekken van de bokshandschoenen en de koptelefoon. Een wedstrijd eindigt via schaakmat, knock-out, een jury-besluit of de overschrijding van de bedenktijd. Als een speler geen zet uitvoert tijdens de schaakronde krijgt hij een waarschuwing. Een volgende waarschuwing resulteert in diskwalificatie.

Over Semifest

SemiFest combineert elementen van een actief seminar met die van een uitbundig festival. 450 ondernemers, sporters en kunstenaars nemen op woensdag 8 januari in Paradiso deel aan de eerste editie: IGNITION. Mensen stappen Paradiso binnen met een droom voor 2020 en komen daar twaalf uur later met een missie weer uit. Geïnspireerd, vol energie en met een grote glimlach op hun gezicht. De initiatiefnemer is Martijn van Rheenen, die als ondernemer al meerdere malen zijn eigen dromen wist te realiseren door een themapark, diverse techstartups en energiebedrijven op te richten. Met SemiFest richt hij zich nu op het realiseren van andermans dromen.

IGNITION is een fysieke, experimentele en knotsgekke rollercoaster waarbij deelnemers mentaal en fysiek worden voorbereid om van hun droom een concrete missie te maken. Dat wordt dus niet eindeloos luisteren naar de theorie van een paar pratende koppen op een podium, maar een actieve dag waarop je maar beter sneakers kunt dragen. De deelnemers zullen onder meer een masterclass bluffen krijgen van pokerster Fatima Moreira de Melo. Het aanschouwen van twee live schaakboksmatches aan het einde van het programma vormt de climax van het evenement.

Martijn van Rheenen: “Voor mij is de reis die Iepe Rubingh als kunstenaar, sporter en ondernemer maakt met chessboxing, een prachtig voorbeeld van hoe je de stoutste en raarste dromen toch kunt realiseren. Het is een van de meest fascinerende sporten die ik ooit heb gezien, door de combinatie van brute kracht en intellect. Een combinatie waar je als ondernemer veel aan kan hebben.”

Deel dit bericht