De eerste nationale jeugddag van 2023 is een feit; bij ABOV in Zwaag werden op 23 april maar liefst 22 jeugdwedstrijden georganiseerd. En niet alleen waren er veel enthousiaste boksers, ook het publiek was in grote getalen aanwezig om deze boksdag met ons te vieren.

Jeugddag Zwaag

Na de match making en briefing werd er na een kleine uitloop om 13:00 gestart met de eerste wedstrijd.

En wat voor één, Djovi Roelofs en Mika van Straaten mochten als één van de jongste deelnemers het spits afbijten. Beide heren hebben het publiek laten zien dat ze de fijne kneepjes van het boksen al goed beheersen en na een spannende partij ging de Eindhovense Djovi met de winst naar huis. De laatste partij voor de pauze tussen Ray Braat en Silvan El Ghazi was een mooie teaser voor de partijen die we na de pauze nog op het programma hadden staan waaronder onze enige dames partij tussen Cheyenne Sambou en Amy Hooijman. Beide dames lieten zien dat het zeker de moeite waard was om tot het einde te blijven kijken De winst ging na 3 rondes naar de brutaal boksende Cheyenne die ondanks dat ze een stuk kleiner was dan haar tegenstandster het initiatief nam vanaf de eerste gongslag. De stijlprijs was voor de zeer mooi boksende Reyn Gaarthuis.

De laatste maanden hebben onze medische- en scheidsrechterscommissie zich gebogen over de laatste inzichten met betrekking tot de impact van klappen op het hoofd van jonge sporters. Hierbij is ook geluisterd naar input van ons trainersgilde en de bondscoaches. Dit heeft geresulteerd in een geüpdatete versie van de “10 geboden van het jeugdboksen” (binnenkort te downloaden via onze website). Vervolgens zijn binnen de districten applicatie bijeenkomsten geweest om de kennis te delen met alle bokstrainers/coaches.

In het kort komt het erop neer dat het vermijden van schade aan de hersenen bij onze jonge boksers een onderwerp is dat niet alleen bij wedstrijden relevant is, maar ook bij alle trainingen. Als ouders, trainers, medici, scheidsrechters en publiek zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor een veilige, leerzame en leuke sportbeleving voor de jeugd.

Voorafgaand aan de wedstrijden in Zwaag is er een korte sessie geweest met alle trainers en later ook nog met het publiek. Dit had tot gevolg dat iedereen zich bewust was van de verantwoordelijkheden.

We hebben een fijne boksmiddag waarbij onze jonge boksers op een veilige manier wedstrijdervaring hebben opgedaan. Dat smaakt naar meer! De coaching van de trainers en de positieve aanmoedigingen vanuit het publiek droegen bij aan een leuke en sportieve ambiance, waarin het hoofddoel was om jonge boksers wedstrijdervaring op te laten doen. Als elk district twee jeugddagen per boksseizoen zou organiseren, hebben we 10 leermomenten per jaar voor onze talenten-kweekvijver en dit zal zeker zijn vruchten afwerpen.

De NBB subsidieert de organisatie van Nationale Jeugddagen. Zie voor meer informatie deze pagina: https://www.boksen.nl/wedstrijdsport/nationale-jeugddagen.

ABOV heeft dit jaar de spits afgebeten met een prima organisatie. Wie volgt?

Jeugddag Zwaag
Jeugddag Zwaag
Jeugddag Zwaag
Deel dit bericht