The Golden Gloves Eindhoven, momenteel gelegen in Sportcentrum Sportvision, bestaat al ruim twintig jaar. Destijds is deze boksschool opgericht door negenvoudig Nederlands Kampioen Eric van den Heuvel. De wedstrijdbokser zag dat er in zijn thuisstad een gebrek was aan trainingsfaciliteiten waar recreatie- en wedstrijdboksen beoefend konden worden. Daar moest wat aan gebeuren, vond hij. Ruim twintig jaar later is The Golden Gloves Eindhoven de plek waar nog steeds kampioenen worden gekweekt.

TGGE2
TGGE

Het Team

Anno. 2019 is Eric nog steeds nauw betrokken als hoofdtrainer en bestuurslid van de vereniging, maar hij doet het allemaal niet alleen: The Golden Gloves heeft met Phinus de Corte, Eric van den Heuvel, Patrick Mesters en Maurice van den Heuvel maar liefst vier gelicenseerde trainers binnen de club. Patrick en Eric hebben beiden AIBA-sterren en Eric is actief als scheidsrechter. Oud Nederlands kampioen A-klasse Jeremie Besson is organisatorisch de grote kracht achter de schermen en is onder andere Districtsvoorzitter van het district Zuid. Coen Caeyers en Dirk Renders zijn de bestuursleden die respectievelijk voor financiën en media verantwoordelijk zijn. Rico Ligtvoet neemt de rol van secretaris op zich. Voorzitter van het bestuur is Brian Mous.

Dit team is verantwoordelijk voor de successen van de club. Zij maken het mogelijk dat de vereniging actief is op veel verschillende vlakken, namelijk organisatorisch, sociaal maatschappelijk en bestuurlijk. Het bestuur van de vereniging zit bijvoorbeeld achter de organisatie van de Eindhoven Box Cup. Dit is het grootste boksevenement van de Benelux met zo'n 200 deelnemers uit meer dan 20 landen. De EBC vindt dit jaar plaats van 17 t/m 20 oktober en wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Boksbond. Het toernooi is daarnaast officieel erkend als A-toernooi door AIBA en EUBC en is ook in de internationale kalender opgenomen.

Organisatie Eindhoven Boxcup

Het organiseren van de Eindhoven Box Cup is een intensief traject.

Jeremie Besson: ¨De Eindhoven Box Cup is het grootste boks evenement en enige AIBA toernooi van Nederland en de Benelux. Met het volledige bestuur van The Golden Gloves Eindhoven zijn we het gehele jaar bezig met voorbereiding. Dan moet je denken aan contacten met de gemeente, zoeken van sponsoren, organiseren vrijwilligers, internationale contacten met federaties en voorbereiden van de (social)media en PR kanalen. De maanden voor het evenement worden de voorbereidingen geïntensiveerd.

Bij een AIBA toernooi komt het organisatorisch betreft verschrikkelijk nauw en wordt alles gecontroleerd door een uitgezonden supervisor. Denk aan de afmetingen van de ring die moeten voldoen aan AIBA standaarden, weegschalen die gekalibreerd moeten zijn, en transport van en naar hotel voor alle deelnemers.

Onder de deelnemers zijn nationale kampioenen en medaillewinnaars op continentale- en wereldkampioenschappen uit absolute top landen zoals Ierland, Engeland, Frankrijk, Oezbekistan, Mongolië en Rusland. De Box Cup past voor veel internationale delegaties in de voorbereiding op de Spelen van Tokio in 2020. Ons toernooi is een ijkmoment op de weg naar Japan. Het is uniek dat onze nationale selectie zich in Nederland met de absolute top kan meten. Daar komt bij dat we goed bereikbaar zijn. De meeste Europese boksers vliegen naar Eindhoven Airport.¨

Eindhoven boxcup
The Golden Gloves2
Fight Right Keurmerk wordt uitgereikt aan voorzitter Brian Mous

Fight Right Keurmerk

Daarnaast heeft de vereniging samen met het Nederlands Instituut voor Vechtsport & Maatschappij (NIVM) de afgelopen twee jaar het Sportimpulstraject doorlopen. Na dit uitgebreide ontwikkeltraject volgens de Fight Right Criteria, is onlangs het Keurmerk uitgereikt aan Brian Mous, de voorzitter van The Golden Gloves.

De ontwikkelingen zijn doorgevoerd door Milou van Dooren-Weekers, projectleider bij de boksvereniging in samenwerking met voorzitter Brian Mous en NOC*NSF gecertificeerde trainers Seraphinus de Corte, Eric van den Heuvel, Patrick Mesters en Maurice van den Heuvel. De afgelopen twee jaar hebben de interventies Vechtsporten Voor Iedereen samen met Respons van het NIVM, het mogelijk gemaakt kinderen en jongeren in de leeftijd van 9-16 jaar te bereiken met dé kracht van de bokssport. The Golden Gloves heeft zich tijdens het traject ontwikkeld tot een maatschappelijk actieve boksvereniging waar nu structureel meer jeugdlessen worden gegeven en de relatie met de gemeente Eindhoven geïntensiveerd is.

Kampioenen

Maar onder al deze intensieve activiteiten mag de bokssport zelf niet lijden. The Golden Gloves heeft in de loop der jaren meerdere Nederlands Kampioenen afgeleverd in diverse gewichtsklassen, op verschillende niveaus. Zowel bij de jeugd als de elite en bij de dames en heren. Boksers van The Golden Gloves staan bekend om hun technische manier van boksen. Dit heeft tot meerdere uitstekende prestaties op nationaal en internationaal niveau geleid.

¨Momenteel werken we met een relatief jonge, maar talentvolle groep. Sven Cuppen is onlangs doorgedrongen tot de kwartfinales van het EK schoolboys in Georgië en Gradus Kraus zal in september deelnemen aan de EK Youth in Bulgarije.¨

Enkele kampioenen over de jaren zijn Eric van den Heuvel, Toon van de Kerkhof, Leon Emans, Raymond Mellema, Juliano Westhiner, Roel van Es, Jeremie Besson, Amar Mohamed Ali, Aito Koster, Alicia Holzken, Gradus Kraus en Sven Cuppen.

Sven EK win
Sven Cuppen op EK Schoolboys 2019, blauwe hoek
Eric Regilio Tuur
Wit vlak 2
Wit vlak
Logo The Golden Gloves 300x163

Biografie hoofdtrainer Eric van den Heuvel

 • Lid in de Orde van Oranje-Nassau (2014)
 • Wedstrijden: 15 jaar actief als wedstrijdbokser (1987-2002)
 • 200 wedstrijden waarvan 178 gewonnen

Titels:

 • 5e op AIBA wereldranglijst 1995
 • 9x Kampioen van Nederland

Gouden medailles AIBA “A” tournooien:

 • Gee Bee Helsinki-Finland,
 • Pula-Kroatië
 • Vilnius-Litouwen
 • Cologne-Duitsland
 • Kopenhagen-Denemarken

Werkervaring:

 • 2017 – heden: Scheidsrechter Vereniging ProfBoksen Nederland
 • 2014 – heden: Scheidsrechter AIBA
 • 2009 – heden: Personal trainer boksclinic.nl
 • 1998 – heden: Bestuurslid Stichting The Noble Art of Boxing (o.a. organisator Eindhoven Box Cup)
 • 1997 – heden: Hoofdtrainer The Golden Gloves Eindhoven
 • 1997 – heden: DTC-lid Zuid Nederland
 • 1987 – 2002: Olympisch Bokser

Verenigingen:

 • De Ring - Eindhoven
 • De Pugilist - Eindhoven
 • Boksschool Champs - Eindhoven
 • Muscle Fit - Eindhoven
 • The Golden Gloves Eindhoven
Juna Prinssen
Deel dit bericht