The Jab Uganda is een boksschool gelegen in Kampala, één van de armste wijken in het Afrikaanse Oeganda. Een plek waar nog steeds veel armoede heerst en waar jonge mannen en vrouwen al snel naar de straat keren…

the jab uganda Shaki
Peter Couvee, Shakira & Annerieke Holtermans

Shakira (ook wel Shaki of ‘Big Mama’) is manager en bokstrainer bij The Jab. Zij probeert deze jongens en meisjes begeleiding te bieden en zoveel mogelijk op te vangen en te ondersteunen middels een uitgebreid boksprogramma. Inmiddels lopen er meer dan 125 jonge mannen en vrouwen rond op de boksschool. En als IBA coach weet Shaki hen op te leiden tot echte boksers. Zeker niet zonder succes; Shaki heeft verschillende internationaal succesvolle Oegandese boksers ontwikkeld. Ambassadrice van de school, Catherine (23), heeft zelfs op de Olympisch Spelen van Tokyo gebokst als eerste vrouwelijke bokser uit Oeganda en haalde afgelopen week een belt binnen op het Prof kampioenschap van Oost-Afrika.

Evenals in de ring, biedt Shakira ook daarbuiten ondersteuning; zij wil onderwijs, een veilig onderkomen en een goede community realiseren voor de jonge atleten. Er wordt nu hard gebouwd aan faciliteiten om de boksers onder te kunnen brengen. Veel van de boksers die boksen bij The Jab komen namelijk uit de slums en hebben niet eens het geld om dagelijks een warme maaltijd te bereiden. Het voedingsprogramma van de school geeft de boksers de gelegenheid om na de training toch een voedzaam maal te nuttigen.

the jab 4
Nanziri Chatherine met haar kampioensgordel
the jab 2
the jab 1
the jab 3
the jab 6
De trainers van The Jab volgden afgelopen week een training om empowerment les te kunnen verzorgen aan boksmeisjes

Zoals je je kunt voorstellen, staat zo’n bokskamp niet zomaar. Er zijn veel (financiële) middelen nodig om Shaki’s droom te realiseren. Bouw jij mee aan de toekomst van deze Oegandese jongens en meisjes? Dat kan al door een klein bedrag te doneren via deze website. Op dezelfde website lees je meer over dit project en over de manier waarop we de jonge boksers kunnen helpen. Neem snel een kijkje!

Deel dit bericht