Studenten boksgala's steken steeds vaker de kop op; jonge gasten en dames die de 'thrill' van een bokswedstrijd eens van dichtbij willen meemaken. En wat is nou dichterbij dan daadwerkelijk in die ring staan? Gedurende een aantal maanden leven de deelnemers als echte topsporters en maken zij zich op voor een unieke ervaring. Feestjes worden verruild voor afzien tijdens de training en bier maakt plaats voor de nodige liters water en eiwit-drankjes. Je snapt dat zo'n wedstrijdavond heel wat spanning en adrenaline met zich mee brengt. Vaak gaat het goed, soms wat minder...

Onlangs verscheen op NRC een artikel over een studenten-wedstrijd die resulteerde in een knockout. Berend (deelnemende student) liep hierbij een hersenschudding en een gescheurd trommelvlies op. De Nederlandse Boksbond wil graag benadrukken dat wij tijdens dit specifieke evenement niet betrokken waren en tevens geen officials hebben afgevaardigd.

Deelname aan bokswedstrijden kan risico's met zich meebrengen. Deze risico's worden sterk verminderd als er goed opgeleide officials aanwezig zijn die, indien nodig, op tijd ingrijpen en een wedstrijd waar nodig staken. De Nederlandse Boksbond ziet altijd na op de kwaliteit van haar officials en stelt veiligheid voorop. Het is niet voor niets dat er een duidelijk wedstrijdreglement is opgesteld waarin veiligheidsmaatregelen zoals verantwoorde matchmaking worden benadrukt. Vooral bij amateurwedstrijden, zoals studenten boksgala's, is dit extra van belang omdat deelnemende boksers minder ringervaring hebben. Wanneer de Nederlandse Boksbond meewerkt aan een studenten boksgala, gebeurt dit dan ook altijd in naleving van de regels en dit resulteert zelden in ernstige blessures.

Wij willen studenten aanmoedigen om altijd de veiligheidsrisico's in overweging te nemen, maar zeker niet te snel af te zien van deelname aan een goed georganiseerd studenten boksgala, mocht de kans zich voordoen. Het is en blijft een once in a lifetime experience!

Deel dit bericht