Op zondag 2 april werd wederom een jeugd applicatiecursus verzorgd. Dit keer bij ABCC Apeldoorn. De cursus stond volledig in het teken van het veilig trainen en boksen met betrekking tot jeugdige boksers, dus alle boksers tot 18 jaar.

jeugd applicatiedag 2023
jeugd applicatiedag 2023

Onder leiding van dr. Ed van Wijk (Medische Commissie) en Cem Dünar (Scheidsrechter Commissie) werd in een twee uur durende sessie, onderbroken door een korte pauze, gesproken over de veiligheid van jongeren in training en wedstrijden. Dr. Ed van Wijk wist goed uit te leggen wat de effecten zijn van impact op het hoofd bij boksen, maar ook in vergelijking met andere sporten. Uiteraard kreeg preventie de meeste aandacht, maar ook de behandeling, signalering en controles werden goed belicht. Cem Dünar, in de rol van de scheidsrechter, gaf aan welk effect de nieuwe beoordelingsregels hebben voor wedstrijden met jeugdige boksers. Niet alleen het jureren, maar ook het leiden van de wedstrijd, de communicatie met trainers en de samenwerking met de ringarts kwamen aan hod. De aanwezige trainers kwamen beurtelings met gerichte vragen, bijvoorbeeld over verschillende ervaringsklassen, een idee om ook het graduatie examen erbij te betrekken en de overstap naar het krachtig stoten op de volwassen leeftijd.

Aan het einde van de sessie werd door Hennie van Bemmel met een rekenvoorbeeld uitgelegd wat het positieve resultaat is van een juiste verdediging, maar ook het belang van het voorkomen van treffers in elke fase van een bewegingsafloop, bij bijvoorbeeld een aanval.

Een geslaagde jeugd applicatiedag, dus!

Meer lezen over de geldende regels voor het jeugdboksen? Klik hier.

Eduard van Uffelen, ABCC Apeldoorn
Deel dit bericht