Vandaag verschijnt een persbericht van World Boxing waarin de eerste zes officiële leden van de organisatie worden aangekondigd. De Nederlandse Boksbond is er een van. Momenteel worden de aanvragen van tientallen (grote) nationale federaties beoordeeld die nog voor de eerste congresdatum van World Boxing lid willen worden.

De toelating betekent niet dat de NBB de IBA heeft verlaten. Daar is geen sprake van. Beide organisaties streven naar de mogelijkheid van een dubbel lidmaatschap, zodat een nationale federatie lid kan zijn van beide organisaties. Het bestuur van de NBB heeft daarom de IBA verzocht de huidige schorsing ongedaan te maken. Overigens kunnen de TeamNL boksers aan toernooien van beide organisaties deelnemen. Dat is voor de boksers ook de beste optie.

Onderstaand het persbericht van World Boxing dat vandaag internationaal wordt gepubliceerd.

Persbericht World Boxing

9 augustus 2023

USA Boxing, New Zealand Boxing, Boxing Australia, GB Boxing, England Boxing en de Nederlandse Boksbond zijn bevestigd als de eerste zes officiële leden van World Boxing, de nieuwe internationale boksbond die is opgericht om boksen in het hart van de Olympische Beweging te houden en de groei en ontwikkeling van de sport op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau te ondersteunen.

Alle zes landen hebben een strenge aanvraagprocedure doorlopen en zijn goedgekeurd als lid door de Raad van Bestuur van World Boxing.

De aanvraagprocedure voor nationale boksbonden om lid te worden van World Boxing staat onder toezicht van de secretaris-generaal, Simon Toulson, en is ontworpen om ervoor te zorgen dat alle aanvragers geacht worden een goede reputatie te hebben en, door middel van hun statuten en operationele processen, kunnen aantonen:

  • Een transparant en open verkiezingsproces voor de benoeming van ambtsdragers.
  • Het bestaan en de werking van door het WADA erkende antidopingbeleidslijnen en -processen
  • Bewijs van een gestructureerde geschillenbeslechting en beroepsprocedure die ofwel volledig onafhankelijk is of onderworpen is aan externe input.
  • Formele erkenning door het Nationaal Olympisch Comité (NOC) of het Ministerie van Sport.

USA Boxing, New Zealand Boxing, Boxing Australia, England Boxing en de Nederlandse boksbond hebben de status van volwaardig lid gekregen omdat ze de erkende nationale boksbond van elk land zijn. GB Boxing heeft het geassocieerd lidmaatschap gekregen omdat het verantwoordelijk is voor het beheer van het Britse World Class Programme (WCP) voor de elite en het team meeneemt naar toernooien zoals de Europese Spelen en de Olympische Spelen, waar boksers uit Engeland, Schotland en Wales als Groot-Brittannië strijden.

Alle zes leden zullen in november 2023 deelnemen aan het inaugurele congres van World Boxing en hebben de mogelijkheid om kandidaten voor te dragen voor functies binnen de nieuwe internationale federatie, waaronder het voorzitterschap en het uitvoerend comité en het lidmaatschap van commissies en commissies. De vijf volwaardige leden zullen stemrecht hebben op het congres.

Tyson Lee, president van USA Boxing en lid van het interim bestuur van World Boxing, zegt: "Het is zeer verheugend om te zien dat het eerste cohort van World Boxing-leden nationale boksbonden uit drie continenten omvat, omdat het van vitaal belang is dat World Boxing een werkelijk wereldwijde onderneming is met landen uit de hele wereld die een rol spelen bij het creëren van een betere toekomst voor de sport en iedereen die ermee verbonden is, gebaseerd op samenwerking, overleg en consensus.

"We kijken ernaar uit om samen te werken met World Boxing en alle huidige en toekomstige leden om een wereldwijde sportstructuur te creëren die het belang van boksers vooropstelt en werkt met strenge bestuurspraktijken die zijn ontworpen om eerlijkheid en sportintegriteit te leveren."

De secretaris-generaal van World Boxing, Simon Toulson, legt uit: "Transparantie en rigoureus bestuur staan centraal in de manier waarop we als organisatie opereren en alle nieuwe leden hebben een gedetailleerd en nauwgezet proces doorlopen om lid te worden.

"We zijn momenteel een aantal aanvragen aan het verwerken, wat tijdrovend kan zijn en enkele weken in beslag kan nemen, dus het is belangrijk dat alle nationale bonden die kandidaten willen nomineren en willen stemmen tijdens het inaugurele congres van World Boxing in november 2023 hun lidmaatschapsaanvragen snel indienen, anders missen ze mogelijk de deadline om deel te kunnen nemen aan dit evenement."

World Boxing zal deze week (w/c 7 augustus 2023) alle nationale bonden aanschrijven om hen uit te nodigen zich kandidaat te stellen en kandidaten te nomineren voor de functies van World Boxing voor 25 augustus 2023.

Alle nominaties zullen worden gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij en de definitieve lijst met goedgekeurde kandidaten zal worden gepubliceerd in oktober 2023 - 30 dagen voor het openingscongres. Om verkiesbaar te zijn moeten alle kandidaten een nationale federatie of organisatie vertegenwoordigen die lid is van World Boxing.

World Boxing werd gelanceerd in april 2023 en heeft als doel ervoor te zorgen dat boksen in het hart van de Olympische beweging blijft. World Boxing zal erkenning proberen te krijgen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en is van plan om constructief samen te werken om een traject te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat boksen een vaste plaats blijft behouden in het Olympisch wedstrijdprogramma in Los Angeles 2028 en daarna.

Meer informatie over World Boxing is beschikbaar op www.worldboxing.org

World Boxing

World Boxing is een internationale non-profit federatie die is opgericht voor het beheer van de sporten Olympisch boksen, Paralympisch boksen (ook wel "Adaptief boksen" genoemd) en E-sportief boksen. Het is een voor onbepaalde tijd opgerichte burgerlijke vereniging met een eigen rechtspersoonlijkheid als non-profitorganisatie in overeenstemming met artikel 60 van het Zwitserse Burgerlijk Wetboek. World Boxing valt onder de jurisdictie van Zwitserland.

Deel dit bericht