Het Nationaal Ouderenfonds en oud-olympisch bokser Arnold Vanderlyde hebben geschiedenis geschreven door 288 65-plussers samen te brengen voor een recordpoging boksen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Deze ludieke actie is onderdeel van de Nationale Beweegweek voor Ouderen, die van 27 tot en met 31 mei plaatsvindt. Met deze actie pakt het Ouderenfonds eenzaamheid onder ouderen aan door middel van bewegen: samen een tikkie sterker worden, fysiek én sociaal!

Nationale Beweegweek Ouderen
Arnold Vanderlyde bokst met 65-plussers © Björn Martens
Nationale Beweegweek fotograaf Bjorn Martens 1
© Bjorn Martens

Ruim 288 ouderen uit heel Nederland kwamen samen in het Olympisch Stadion, aangemoedigd door niemand minder dan Arnold Vanderlyde. Onder zijn leiding, als voormalig Nederlands bokser en ambassadeur van het Ouderenfonds, ging om 16.15 uur het startsein af voor de recordpoging schaduwboksen.

"Schaduwboksen is een uitstekende work-out waarbij je met een denkbeeldige tegenstander spart," legt Vanderlyde uit. "Bewegen is ten slotte een krachtig wapen tegen sociale isolatie, en deze actie markeert een mijlpaal in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen."

Samen fit ouder worden

De recordpoging boksen bellicht een groeiende trend onder ouderen om actief en fit te blijven, maar de beeldvorming moet veranderen. Uit recent onderzoek onder het Ouderenpanel van het Ouderenfonds blijkt dat meer dan de helft (50.9%) het er (sterk) mee eens is dat er in het nieuws vaak negatief over senioren wordt gesproken. Tegelijkertijd erkent het overgrote deel (70.6%) dat ouderen steeds langer fit blijven. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat een actieve, sportieve boodschap hen meer motiveert om te bewegen, dan een boodschap die enkel gericht is op gezelligheid en koffiedrinken. Een actieve poster nodigt uit om te bewegen. Een belangrijk inzicht in de strijd tegen het beweegtekort – wat helaas veel ouderen treft, met het risico van eenzaamheid.

De Nationale Beweegweek: een tikkie sterker

De Nationale Beweegweek, onder het motto "Een Tikkie Sterker", omvat diverse beweegactiviteiten door het hele land, waarbij honderden vrijwilligers en beweegprofessionals betrokken zijn. Donderdag 30 mei vindt bijvoorbeeld een beweegfestival plaats in Den Haag met Arnold Vanderlyde en Olga Commandeur gaat vrijdag 31 mei op beweegvisite in Capelle aan den IJssel. Dit initiatief van het Ouderenfonds richt zich op het tegengaan van eenzaamheid door middel van beweging: samen een tikkie sterker worden, fysiek én sociaal! Kijk voor alle activiteiten op deze website.

Deel dit bericht