Graag informeren wij jullie over een belangrijke ontwikkeling die onze Olympische bokssport aangaat. Hier lees je meer over de toekomst van het Olympisch boksen.

Het IOC heeft op 19 maart een persconferentie gehouden over de internationale situatie en de toekomst van het Olympisch boksen. De persconferentie is terug te zien via deze link. Het statement over boksen is terug te vinden vanaf minuut 20 tot 26.

De boodschap van het IOC is een laatste, niet mis te verstane waarschuwing aan de besturen van afwachtende nationale boksbonden, die nu nog bij de IBA zijn aangesloten. Boksen komt uitsluitend op het programma voor de Spelen van 2028 in Los Angeles, als er een nieuwe internationale boksfederatie komt, waarin het IOC vertrouwen heeft. Dan is er geen tijd te verliezen, want het inrichten van zo’n nieuwe federatie vraagt zeer veel tijd.

Het IOC heeft vanwege de schorsing en het royement van IBA bij hoge uitzondering de kwalificatietoernooien voor de Spelen in Tokio en Parijs verzorgd. Dat zullen zij dus niet nogmaals doen.

World Boxing is door een aantal belangrijke bokslanden opgericht om door het IOC erkend te worden als de nieuwe internationale boksfederatie. World Boxing heeft al met een statement gereageerd op het nieuws van het IOC. Dat statement vind je onderaan deze pagina.

Voor de Nederlandse Boksbond is de boodschap van het IOC geen verrassing. In plaats van afwachten hebben onze leden al in juni 2023 gekozen voor de overstap naar World Boxing. Met die instructie heeft het bestuur de aanmelding bij World Boxing meteen in gang gezet. Onze bond is nu lid van World Boxing en er wordt al geruime tijd goed samengewerkt met andere aangesloten bonden. Dit alles in het belang van de huidige boksers en de toekomstige generatie met een Olympische droom.

De verwachting is dat de besturen van veel andere nationale bonden hun verantwoordelijkheid op korte termijn zullen nemen en zich aan zullen sluiten bij World Boxing. Boksen moet een Olympische sport blijven!

Download hier het statement van World Boxing:

Media-Statement_World_Boxing.f1711126046.pdf
132,9 KB · Pdf · 22 mrt. 2024
Deel dit bericht