Eén week heeft hij vrijgemaakt om in Rotterdam veelvuldig trainingen en masterclasses te geven.

Ismael Salas, 63 inmiddels, oogt als een strak afgetrainde en zeer beweeglijke sportman. Nauwelijks 1.60 m. hoog is hij, met pretoogjes. Hij lijkt geen dag ouder dan 40. Het is haast niet te geloven dat deze man al 42 jaar op deze aardbol rondloopt als een van de beste bokstrainers van de wereld. Geboren in het Cubaanse Guantanamo in een gezin met zes kinderen. Hij begon met boksen op zijn negende, haalde een graad in lichamelijke opvoeding en bokste vervolgens in de jaren ‘70 in de harde Cubaanse amateur scene.

salas clinic

Op zijn 21e besloot Salas al om de overstap te maken van bokser naar coach.

Hij was 13 jaar de hoofdcoach van het boksteam van Guantanamo en in 1983 deed hij hetzelfde voor het Cubaanse team. Verder werkte hij o.a. in Pakistan en Thailand. In 1996 werd hij verkozen tot “WBA Trainer of the Year”. Hij was trainer van een groot aantal talenten waaronder: Gamboa, Danny Green, Rigondeaux; in totaal leidde Ismael maar liefs 23 boksers op tot Wereldkampioen. Heel recent bereidt hij zwaargewicht David Haye voor op zijn return in de ring, december van dit jaar.

IMG 20190924 WA0005

Het meeste rumoer veroorzaakte hij echter door Anthony Joshua af te wijzen, die hem graag als trainer had gehad om zich voor te bereiden op zijn gevecht tegen Andy Ruiz jr. van 7 december a.s. Hij kan het zich permitteren: woonachtig in Las Vegas met zijn Japanse vrouw en zoon had Ismael geen zin om naar London af te reizen om met Joshua te trainen, hij moest maar naar Vegas komen vond hij.

Qua soort bokser houdt Salas van de “hardwerkende vechter” zoals hij dat omschrijft. Het meer Cubaanse type: technisch heel knap, maar met een arrogante en uitdagende houding, gaat hem veel minder aan het hart.

Hij geeft met veel plezier clinics en masterclasses over de hele wereld.

In Nederland is hij nu voor de tweede keer. Hij prijst zijn cursisten hier om het feit dat ze snel opnemen wat hij ze leert. Aan de beweeglijkheid kan nog wel het een en ander verbeteren: Hij ziet veel te strakke schouders, dat moet allemaal veel losser is zijn constatering. Ook het inzetten van de heup is volgens hem een onderschat wapen. Met gedraaide en verlaagde heup sta je sterker, dan alleen met de knie. Ook kom je sneller terug in je basishouding. Een van zijn kernpunten is: “highly coordination punch”, slechts te verkrijgen door dagelijkse oefening, waardoor je meer controle krijgt over je voorhand. We krijgen een kleine demonstratie in de ring met inzet van profbokser Stephen Danyo.

Als voorbereiding op een professionele match rekent Ismael 100 dagen: full-time trainen met de laatste 30 dagen een intensivering. Dat alles moet resulteren in een ontspannen en stressvrije houding op de dag van prestatie. Ook hebben boksers natuurlijk altijd problemen van allerlei aard: fysiek, psychisch relationeel, etc. Maar dat krijg je volgens Ismael “als je iemand bent. ”want:

IMG 20190924 WA0006

“When you are a nobody, you have no problems”.

 

22 september 2019, Marijke Blom.
Deel dit bericht