Op 24 april verscheen in het NRC een interview met Lorenzo Viotti, de nieuwe chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Op de vraag of hij wel onzekerheden of gebreken kent, antwoordt hij het volgende:

„Waar ik actief voor waak is versnippering. Voor mij is dat veel meer dan een luxeprobleempje. Gebrek aan focus is dodelijk voor het pure, naïeve vuur dat brandt in elke kunstenaar. Dat dooft als je het niet goed bewaakt.

„Het dubbele is dat je als dirigent op een gegeven moment alleen verder komt wanneer je ook als mens groeit. Daar kan die versnippering juist helpen. Zo houd ik erg van extreme sporten, en daar heb ik veel aan gehad. Boksen verbetert je stressmanagement. Als je wordt geslagen, gaat je adrenaline omhoog, terwijl je kalm moet blijven om je tegenstander te kunnen verrassen. Als je dat gedrag als operadirigent overneemt en altijd kalm blijft, ondanks alle stress die je omringt, dan ben je echt een heel eind opgeschoten.”

Foto: Merlijn Doomernik, Artikel: Lorenzo Viotti: ‘Wij dirigenten hebben ideeën, maar we blijven dienaren’ - NRC 24 april 2019
Deel dit bericht