Dat sporten in het algemeen goed is voor je fysieke gezondheid, is bekend. Dat sporten mensen ook mentaal sterker kan maken, is ook geen nieuws. Maar dat sporten – en dan specifiek boksen – gebruikt kan worden om kinderen en jongeren weerbaarder te maken en kan helpen angsten te overwinnen, is minder bekend. Annie Joosten-Lamey (45) heeft hiervoor een uniek en inmiddels bewezen succesvol programma ‘Boksend Opvoeden’ ontwikkeld. De NBB ondersteunt het breed inzetten van boksen, bijvoorbeeld als pedagogisch middel, en geeft graag aandacht aan het initiatief van Annie.

Annie boksend opvoeden
© Roel Kleinpenning

Annie werkte 20 jaar als docent in het voortgezet speciaal onderwijs en begon daar met het combineren van haar onderwijspassie en haar hobby boksen. “Niet om jongeren te leren een ander tegen de grond te slaan, maar juist om waarden als ademhaling, stevig staan en andere technieken te gebruiken om jezelf onder controle te houden.” Het programma, waarmee Annie in 2019 officieel van start ging, is niet onopgemerkt gebleven binnen de onderwijs- sport- en hulpverlenerswereld. Inmiddels zijn er bijna duizend gecertificeerde trainers die het programma gebruiken. “Dat zijn zeker niet alleen maar boksers, integendeel. Je hoeft zelf ook geen boks ervaring te hebben om ons programma te volgen en te gebruiken. Boksend Opvoeden is een mentale, fysieke en emotionele scholing en is bedoeld voor professionals uit verschillende werkvelden. Denk hierbij aan de (boks)trainer, weerbaarheidstrainer, sportdocent, Personal Trainer, psychomotorische therapeut, kindercoach, leerkracht speciaal onderwijs, sportschoolhouder, orthopedagoog, jeugdhulpverlener en meer.”

Officieel erkend programma

Boksend Opvoeden is officieel erkend als sport- en beweeginterventie. “Daar ben ik uiteraard heel blij mee”, zegt Annie. “Marian ter Haar heeft gezorgd voor een wetenschappelijke onderbouwing van het programma, daar is zij erg goed in. Zelf ben ik meer een natuurtalent in het ontwikkelen en uitvoeren van het programma. Ik vind het geweldig om mijn pedagogische ervaring te combineren met mijn boks ervaring.” Annie werd in 2010 Nederlands Kampioen Boksen in haar gewichtsklasse.

De interventie Boksend Opvoeden zet boksen in als middel en ondersteunt hiermee de leerlingen bij het ontwikkelen van een veerkrachtige identiteit die hen weerbaarder maakt bij veranderingen nu en later in het leven. Door plezier in bewegen te ervaren en rust in hun lijf en hoofd, worden de leerlingen mentaal sterker en leren ze hoe ze beter regie over hun gedrag kunnen voeren. “Boksen is een prachtig middel om te leren omgaan met basisemoties en mentale problemen. Basisemoties als: blij, bang, boos en verdrietig worden uitgedaagd. Het doel is dat de jongeren die emoties onder controle krijgen.”

Door oefeningen met gronden en de ademhaling leren de jongeren rust en focus te ervaren en worden ze bewust van gevoelens en gedachten. Het reflecteren op de boksspellen maakt (gedeelde) ervaringen bespreekbaar. Jongeren worden bewust van hun gedrag en oefenen nieuw gedrag. De begeleiders – die een basis- en of gevorderdencursus hebben gevolgd – en de jongeren ondersteunen elkaar bij het ontwikkelen van regie over wie zij willen zijn.

Erkende interventie

Boksend Opvoeden is officieel erkend als sport- en beweeginterventie. Ze zijn terug te vinden in de database van het Kenniscentrum Sport & Bewegen en Gezonde School.

Meer weten over Boksend Opvoeden? Breng een bezoek aan de website: www.boksendopvoeden.nl

Deel dit bericht