‘Bokssport zet hiermee een stap terug in de tijd’

Evenement met blote-vuist-gevechten niet met open armen ontvangen.

Lars van Soest via De Telegraaf

AMSTERDAM De aankondiging van Bare Knuckle Fighting Championship dat het op 6 augustus in Rotterdam een evenement wil organiseren heeft het nodige stof doen opwaaien in de Nederlandse vechtsportwereld. De Amerikaanse organisatie, die bokspartijen zonder handschoenen organiseert, wordt zeker niet met open armen ontvangen.

Bare Knuckle FC staat bekend om zijn bloederige taferelen. Omdat boksers met blote vuisten vechten zijn verminkte gezichten schering en inslag. Zonder de bescherming van handschoenen stappen vechters soms onherkenbaar uit de ring.

De Boksbond is benaderd om ondersteuning te verlenen aan het aangekondigde evenement, maar heeft ‘nee’ gezegd. ,,Wij zijn niet bekend met deze extreme vorm van boksen en kunnen daarom niet helpen. Bovendien zijn we mening dat de Nederlandse sport hiermee en stap terug in de tijd zou zetten”, aldus technisch directeur René Braad van de Boksbond.

,,Wij hebben beelden gekeken en het Bare Knuckle-vechten is vrij barbaars. Met deze sport kunnen wij de veiligheid van een sporter niet garanderen. Vroeger werd ook zonder handschoenen gevochten en stopte een partij pas als een vechter opgaf. Nu hebben we scheidsrechters en rondetijden. We zijn een steeds veiligere sport geworden. Dat loslaten zou pijn doen aan ons vechtershart.”

Braad vindt het gezien de ontwikkeling van de Nederlandse vechtsport sowieso onwenselijk als Bare Knuckle FC naar ons land komt. ,,Ik vind het belangrijk om te benoemen dat wij er alles aan doen om het boksen als contact- en risicosport zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo werken we bijvoorbeeld mee aan een studie over de fysieke impact van stoten binnen de ring. Een evenement met blote vuisten past daarom niet binnen ons beleid en onze zienswijze. Het komt het imago van de sport ook niet ten goede, denken wij.”

Sowieso was de timing van de aankondiging misschien niet heel handig, is Braad van mening. ,,Het is laatst natuurlijk flink misgegaan in België, tijdens een kickboks-evenement van Glory. Dat helpt niet mee voor mijn gevoel.”

Braad vindt het ook vreemd dat Bare Knuckle FC geen contact heeft opgenomen met de Nederlandse Vechtsportautoriteit. ,,Wat zij doen is extremer dan boksen en ligt dichter bij het MMA.”

De Nederlandse Vechtsportautoriteit lijkt een samenwerking evenmin te zien zitten, zo leert navraag. ,,Wij houden toezicht op het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts in Nederland. In onze sporten is vechten met blote vuisten niet toegestaan, op aanbeveling van de Medische Commissie. Bokswedstrijden met blote vuisten vallen niet onder ons toezicht. Er is ook geen contact met ons opgenomen over een dergelijk evenement.”

Desondanks kan het weldegelijk tot een evenement komen. ,,Iedereen is in Nederland vrij om iets te organiseren”, weet Braad. ,,De gemeente Rotterdam moet echter wel een vergunning verstrekken en ik denk ik dat men hiervoor niet zomaar toestemming gaat verlenen. Kijk, het boksen heeft best een goed imago. Negen van de tien keer krijg je probleemloos een vergunning. Ik wil het kickboksen niet devalueren, maar daar is het al anders, omdat men soms vreest voor een verstoring van de openbare orde. Daar spelen sowieso heel andere krachten. Niet voor niets is de Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) van kracht, daar spelen al heel andere krachten. Met deze nog extremere sport vraag ik me af of dat gemeente van een mooie vechtsportstad als Rotterdam wil wel meewerken.”

Lars van Soest
Deel dit bericht