Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond, heeft het besluit dat hij zich geen kandidaat mocht stellen voor het voorzitterschap van de internationale boksbond IBA met succes aangevochten. Boris werd vandaag (dinsdag) in zijn beroepszaak door sporttribunaal CAS in het gelijk gesteld.

Boris CAS

Van der Vorst had zich aangemeld als tegenkandidaat voor de zittende Russische voorzitter Umar Kremlev. Vlak voor het congres van de IBA in Istanboel kreeg hij echter te horen dat zijn kandidatuur ongeldig was verklaard.

Naast Van der Vorst kregen ook vier kandidaat-bestuursleden uit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Denemarken en Zweden te horen dat ze niet mochten meedoen aan de verkiezingen. Het kwartet was eerder dan toegestaan begonnen met campagne voeren. Daardoor werd Umar Kremlev zonder tegenkandidaat herkozen tot voorzitter. Opvallend genoeg had Kremlev zich aan hetzelfde vergrijp als zijn tegenkandidaten schuldig gemaakt, maar dat bleef zonder gevolgen.

Voor Van der Vorst reden om bij het CAS een zaak tegen de IBA aan te spannen die hij met de uitspraak van het CAS heeft gewonnen. De IBA moet tevens alle gemaakte proceskosten betalen.

"Het is een fantastische dag", reageert Boris Van der Vorst bij de NOS op de uitspraak. "Ik veronderstel dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, dat is hoe het zou moeten gaan. We verdienen een faire kans."

Eerder sprak het IOC al zijn afkeer uit over de gang van zaken bij de IBA. Zoals het er nu voorstaat, verliest het boksen na de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zijn olympische status. "Ik wil er voor vechten dat onze sport de olympische status behoudt", geeft Boris van der Vorst aan. "Daar ga ik echt alles voor doen."

Deel dit bericht