Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) heeft het beroep van IBA afgewezen. Daarmee staat het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om IBA permanent te royeren vast.

Het IOC heeft met een duidelijk persbericht gereageerd op de uitspraak van CAS. Het IOC geeft nogmaals de duidelijke boodschap aan Nationale boksbonden en de Nationale Olympische Comités (NOC’s).

"Om boksen op het Olympisch programma te behouden, heeft het IOC een erkende en betrouwbare internationale federatie als partner nodig, net zoals bij alle andere Olympische sporten.

Het oprichten van zo'n federatie, die voldoet aan de voorwaarden van het IOC voor erkenning, ligt nu in handen van de Nationale Boksbonden en hun Nationale Olympische Comités (NOC's). Deze voorwaarden omvatten goed bestuur, integriteit van wedstrijden, transparantie van financiën en rekeningen, en autonomie. Elke Nationale Boksbond en elk NOC die wil dat hun boksers hun Olympische dromen waarmaken en medailles winnen, zal nu de nodige beslissingen moeten nemen. De NOC's en Nationale Boksbonden hebben dus de toekomst van het Olympisch boksen in eigen handen, en de vereiste acties kunnen niet duidelijker zijn."

Ook World Boxing heeft positief gereageerd op de beslissing van CAS.

De Nederlandse Boksbond is een van de grondleggers van World Boxing en de eerste bond waarbij de leden (unaniem) hebben besloten om lid te worden. Voormalig voorzitter Boris van der Vorst is in november 2023 verkozen tot President van World Boxing.

Deel dit bericht