Dat was 'm dan; een spetterend finaleweekend van het NK 2023 in Schuttersveld, Rotterdam. De laatste dag van het NK was weer gevuld met hoogstaand boksen. Voor eenieder die er dit weekend niet bij kon zijn is onderstaand nog een verslag te lezen. Ook download je onderaan deze pagina de uitslagenlijst en bekijk je de foto's door fotograaf Christiaan Westgeest.

NK 2023
© Christiaan Westgeest
NK 2023
© Christiaan Westgeest
NK 2023
© Christiaan Westgeest
NK 2023
© Christiaan Westgeest

Zondag 10 december 2023

Vincent Terlouw van RBV Van 't Hof en Bjarne Machielsen van Aleco Sport Visions mochten het spits afbijten in de eerste finale partij. Vincent was gedurende de partij veel aan het drukken en wilde de confrontatie opzoeken van dichtbij, terwijl Bjarne heel beweeglijk was langs de touwen. Het lukte Vincent enkele keren om goede treffers te plaatsen door combinaties van hoeken. Bjarne daarentegen was succesvol door veel te prikken met scherpe directes en enkele keren een hoek erachteraan. Beide boksers leken aan elkaar gewaagd, waardoor de jury uitkwam op een split decision van 3-2. De winnaar van deze partij, en daardoor Nederlands kampioen in de Heren Junior B klasse –63 kg, is geworden: Bjarne Machielsen.

Kian Terwint behaalde de winst voor Olympia ’75. De rechts voorstaande bokser zette zijn tegenstander vast tegen de touwen en wist de wedstrijd daardoor te domineren. Opmerkelijk waren zijn harde bodyshots, waardoor zijn tegenstander moe leek te raken. Hij zorgde ervoor dat zijn tegenstander 3 keer 8 tellen kreeg, waarop de wedstrijd vroegtijdig is beëindigd door Referee Stops Contest (RSC). Hij is daardoor Nederlands kampioen in de Jeugd A klasse -54 kg.

Yousef Younis (All Stars Boxing Gym) nam het op tegen Jan Calis (Naba Nijmegen). Yousef liet vanaf moment één zien dat hij kwam om te knokken. Het lukte hem om zijn tegenstander mee te laten doen in zijn spelletje. Vanuit de blauwe hoek riep de coach van Jan daarom om niet mee te knokken. Jan luisterde, herpakte zich en ging technisch boksen, waarmee hij succes boekte. Met een split decision van 3-2 wist hij dan ook de winst mee naar huis te nemen. Jan Calis is Nederlands kampioen in de Heren Jeugd B klasse -63,5 kg.

Silyan El Ghazi leek zijn tegenstander te domineren gedurende de hele wedstrijd. Waar zijn tegenstander veel drukte en hem in de touwen vast wilde zetten, lukte het hem om goed te boksen langs te touwen, te prikken met directes en weg te komen. Opmerkelijk waren zijn opstoten wanneer zijn tegenstander naar voren kwam. Hij anticipeerde daarop en raakte ze keer op keer op de counter. Met een uitslag van 5-0 is de Silyan El Ghazi Nederlands kampioen in de Heren Jeugd B klasse -67 kg.

Een partij waarvan het publiek opkeek was de prestatiepartij tussen Maud van de Toorn (Jeugd A 60) en Lawinia Firlej (Elite B 57). Maud maakte gebruik van scherpe directes, goed getimede counters en slimme ringcontrole, waardoor ze alle drie de rondes binnenhaalde en Nederlands kampioen is geworden. Echter liet Lawinia niet zomaar over zich heen lopen en had goed gevochten, vooral tegen Maud die kort geleden nog de wereldtitel wist binnen te halen. Daarom is Lawinia Firlej ook als Nederlands kampioen bekroond in haar klasse.

Een intensieve en opmerkelijke partij was die tussen Diego Renteira (SCM Boxing Maastricht) en Emran Bayat (R.B.V. Crooswijk). Emran zette veel druk en zocht de confrontatie op met combinaties van harde hoeken, terwijl Diego beweeglijk langs de touwen was, veel ontweek en harde counters wist uit te delen, met als belangrijkste de rechter opstoot wanneer zijn tegenstander naar voren kwam. Gedurende de partij leken de twee echter aan elkaar gewaagd, wat ook te zien was aan de uitslag. Met een split decision van 3-2 won Emran Bayat de partij en is hij daarmee Nederlands kampioen in de Heren Elite B klasse -67 kg.

Gabriella Weerheim behaalde de overwinning voor RBV Van ‘t Hof. Zij wist de partij te domineren door haar hoge niveau van skills op alle gebieden van het boksen. Door een diskwalificatie van haar tegenstander in de 3e ronde is zij Nederlands kampioen in de Jeugd A klasse -54 kg.

Victor Avbiorokoma won op RSC in de 3e ronde. Vrijwel meteen na de start van de partij was te zien dat hij kwam om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. Door zijn jab-cross combinatie en het uitdelen van krachtige hoeken wist hij zijn tegenstander 3 keer 8 tellen te geven, waarbij in de 3e ronde de wedstrijd werd gestaakt. Victor Avbiorokoma, uitkomend voor All Stars Boxing Gym, is Nederlands kampioen in de Heren Elite B klasse -92 kg.

Ferenc Soepboer nam het op tegen Mahmoud El Chabtoun. Er was veel beweging door de ring van beide boksers, waarbij Ferenc de druk erop zette en succes behaalde met goede directes, terwijl Mahmoud veel ontweek en explosief terugkwam. Deze match ging over en weer, en woorden komen tekort om te beschrijven hoe wild het publiek werd in deze hoog energieke en spannende partij. Het werd de jury lastig om een uitslag uit te brengen, maar met een split decision van 3-2 is de winnaar van dit gevecht Mahmoud Al Chabtoun. Hij is Nederlands kampioen in de Heren Elite A klasse -63,5 kg.

De partij tussen de twee heren van Team NL Tony Jas (Boxing by Kasap) en Delano James (RBV Van ’t Hof) was er ook zeker niet een om te vergeten. Als je het wilt hebben over een partij waarin op hoog niveau wordt gebokst zou dit zeker een aanrader zijn om terug te kijken. Met een uitslag van 4-1 wist Delano James de jury te overtuigen van winst en is hij daardoor Nederlands kampioen in de Heren Elite A klasse -71 kg. Daarmee heeft hij voor de zesde keer deze titel behaald.

Als laatste partij van de avond mochten Haye Soepboer (RBV Van ’t Hof) en Zubair Chakari (Gymvogel) het tegen elkaar opnemen. Beide boksers waren sterk, troffen elkaar met harde stoten en leken niet uit om 3 rondes lang door te boksen, maar wilden het juist vroegtijdig te beëindigen. Haye was de aanvallende bokser en zette veel druk, Zubair was daarentegen achteruit aan het boksen en uit op harde counters. Harde klappen werden over en weer uitgedeeld en het publiek ging los. In de 3e ronde lukte het Zubair om zijn tegenstander 8 tellen te geven na een serie van harde hoeken en directes. Het resultaat van deze spannende, laatste partij: Zubair Chakari wint met een score van 5-0 en is daarmee Nederlands kampioen in de Heren Elite A klasse -75 kg.

NK 2023
© Christiaan Westgeest
NK 2023
© Christiaan Westgeest
NK 2023
© Christiaan Westgeest

Er zijn veel mensen die we moeten bedanken... Een aantal van hen werd afgelopen weekend in het zonnetje gezet en op het podium geroepen voor de ontvangstname van verschillende prijzen (zie onderstaand). Naast hen, willen we alle deelnemers aan het NK bedanken voor hun tomeloze inzet en schitterende prestaties. Alle trainers en coaches die hun boksers voorbereiden en bijstonden op dit prachtige podium. Het publiek, dat in groten getale kwam kijken en aanmoedigen. Onze vrijwilligers die zich inzetten voor weer een prachtig NK. Fotograaf Chistiaan Westgeest voor het maken van prachtige foto's. De officials en natuurlijk de organisatie, zonder wie er überhaupt geen evenement zou zijn... En als laatste; onze sponsoren & partners Rotterdam Topsport, Odido, Nederlandse Loterij, Nutrabio & Clik Fit!

NK 2023
© Christiaan Westgeest
NK 2023
© Christiaan Westgeest
NK 2023
© Christiaan Westgeest
NK 2023
© Christiaan Westgeest

Extra prijzen

Er zijn een hoop medailles en kampioensgordels (jeugd en elite A-klasse) uitgereikt en dit jaar waren er ook extra prijzen te verdienen. Met deze bekers willen wij bijzondere prestaties extra aandacht geven en mensen motiveren om continu te verbeteren en er alles aan te doen om zelf volgend jaar die beker te pakken. Of in de worden van onze sponsor Rotterdam Topsport te spreken "Go for glory".

  • Prijs voor talent (beste opkomende bokser tot 19 jaar): Silyan El Ghazi, The Boxing Gym, kampioen heren jeugd B tot 67kg. Silyan kan aanvallend boksen met verschillende openingsstoten waarbij vooral zijn jab trefzeker is. Hij is scherp op de counter en beschikt over goed voetenwerk waardoor hij ook langs de touwen kan boksen en makkelijk wegdraait. Silyan is in goede handen bij zijn coach Henni Mandemaker.
  • Prijs voor beste vrouwelijke bokser: Maud van de Toorn, Haagse Directe, kampioen dames jeugd A tot 60kg. Geprezen door bondscoach Sayit Yanik: naast de nodige fysieke kwaliteiten zoals snelheid en stootkracht weet Maud druk te zetten en te versnellen op de juiste momenten en partijen zo naar zich toe te trekken.
  • Prijs voor beste mannelijke bokser: Delano James, RBV Van 't Hof, kampioen heren elite A tot 71 kg. Wat moet je zeggen over iemand die voor de zesde keer Nederlands Kampioen is geworden? Delano bokste twee fantastische wedstrijden tegen jongere fysiek sterke tegenstanders en wist deze elke keer in zijn voordeel te beslechten.
  • Prijs voor beste coach / club: RBV Van 't Hof. De jury hinkte op twee gedachten: voor de coach die de beste aanwijzingen gaf tijdens een wedstrijd of de club met de beste resultaten. Wij zijn dit jaar voor het laatste gegaan. RBV Van 't Hof was hofleverancier van finalisten, levert al jaren talenten en kampioenen en draagt enorm bij aan onze mooie sport.

Download hier de uitslagenlijst:

Uitslagen-NK-dag-4-Schuttersveld-10-dec-2023.pdf
217,0 KB · Pdf · 12 dec. 2023

Bekijk hier nu de foto's van afgelopen weekend, gemaakt door Christiaan Westgeest (@cgjwestgeest op Instagram).

Deel dit bericht