Het pad naar het worden van een boksscheidsrechter is geen eenvoudige reis. Het vereist niet alleen een diepgaande kennis van de sport, maar ook een intense toewijding en een diepgewortelde passie voor het boksen. Iemand die dat als geen ander weet, is Nederlands Boksscheidsrechter Cem Dünar.

Cem Dunar

“Als iemand die bijna een decennium lang als bokser in de ring heeft gestaan, kan ik met volledige overtuiging zeggen dat ik weet hoe boksers zich voelen. Ik weet wat winnen is, maar ik weet ook heel goed wat verliezen is. En het gevoel dat je gewonnen hebt, maar toch verliezer wordt gemaakt, is erg zuur. Dit is een van de redenen die me uiteindelijk leidden tot de rol van scheidsrechter.

Vanaf het moment dat je begint met boksen, wordt het een deel van je wezen. Voor mij althans, was er geen ontsnappen aan de greep van deze sport. Na het behalen van mijn scheidsrechtersexamen, groeide mijn passie voor zowel het boksen als het leiden van wedstrijden. Het is een unieke gelegenheid om direct betrokken te zijn bij de sport die je liefhebt, en om boksers niet alleen te beoordelen, maar ook om hen te begeleiden en te inspireren. Elke wedstrijd is een les, zowel voor de atleten in de ring als voor mijzelf. Het vergt een open geest en voortdurende alertheid om bij te blijven met de constant evoluerende dynamiek van het boksen. Verder ben je met mensen bezig, dus veiligheid en gezondheid staan voorop. Je moet jezelf constant scherp houden en dat is een belangrijke taak.

Mijn internationale reis als scheidsrechter begon in 2004, toen ik mijn eerste ster behaalde onder de vlag van de EABA, later omgedoopt tot AIBA. Sindsdien heb ik mijn vaardigheden aangescherpt en mijn ervaring uitgebreid, met het behalen van mijn tweede ster in 2013 en mijn derde ster in 2017. Ik heb het voorrecht gehad om deel te nemen aan talloze internationale toernooien, van kleine lokale evenementen tot grootschalige kampioenschappen. Elk toernooi biedt een nieuwe kans om nieuwe mensen te ontmoeten, vriendschappen te sluiten en deel uit te maken van de wereldwijde boksfamilie.

Van de Afrikaanse Spelen in Marokko tot de Aziatische Spelen in China en de Pan-Amerikaanse Spelen in Chili, heb ik de rijke diversiteit van de bokswereld mogen ervaren. Onlangs was ik aanwezig bij het eerste Wereldkwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, gehouden in Italië. Elke locatie brengt zijn eigen unieke uitdagingen met zich mee, maar één ding verbindt ze allemaal: de kracht van het boksen om mensen van over de hele wereld te verenigen.

Als iemand die diep geworteld is in de Nederlandse boksgemeenschap, voel ik echter vaak dat we als scheidsrechters en juryleden over het hoofd worden gezien. We lijken te worden beschouwd als een "noodzakelijk kwaad", hoewel zonder onze aanwezigheid, net als de boksers, trainers etc., het wedstrijdboksen simpelweg niet zou kunnen bestaan. Ik blijf hoopvol dat er verandering zal komen, dat onze rol als scheidsrechters en juryleden meer gewaardeerd zal worden en dat we de erkenning zullen krijgen die we verdienen als integraal onderdeel van de boksgemeenschap.

Daarom roep ik alle leden van de Nederlandse Boksbond op om zich te laten inspireren door mijn verhaal en om de stap te zetten om scheidsrechter of jurylid te worden. Het is geen gemakkelijke weg, maar het is een pad dat doordrenkt is van voldoening en betekenis. Laten we samen streven naar een toekomst waarin alle aspecten van de bokssport, inclusief de rol van scheidsrechters en juryleden, de erkenning krijgen die ze verdienen.”

Cem Dünar
Cem Dünar
Deel dit bericht