49e767f7 837a 478a 928c f6037e35ea83

IN MEMORIAM: HENNY DE RIJK

1938 - 2024

Henny, begenadigd scheidsrechter en voormalig bestuurder van District Oost, is afgelopen 23 april komen te overlijden. Voor dat Henny de Rijk jaren als NBB scheidsrechter/jurylid en in dezelfde functie bij de professionals functioneerde, was hij een 'meer dan verdienstelijke' amateurbokser.

Geschoold door de Utrechtse veteraan Bertus van Brienen, deed hij meerdere keren mee aan het NK en zo was hij in zowel 1962 als 1963 Nederlands Kampioen Lichtgewicht. Dat was geen geringe prestatie. Alleen zij die er bij de Districtskampioenschappen en de vele stedenontmoetingen uitgefilterd waren, deden mee.

Zo trof Henny in de finale van 1962 de Limburgse topper van MSS Walter Menten. In 1963 was Menten de eerste te nemen horde, vervolgens was Jan Kneppers, zoon uit de 'Kneppers dynastie' (4 broers uit de Jordaan), aan de beurt. De finale ging nu tussen Henny en een andere Maastrichtse bokser van naam: Louis Duchateau van MTS. Resultaat: Henny's 2e titel.

Na in 1964 Leen van den Hoogenband en opnieuw Walter Menten geklopt te hebben, strandde Henny in de finale maar net tegen de TerMeulen bokser Joop Bisschop. Overall memorabele kampioenschappen.

Hendrik de Rijk werd bijna 86. Zijn toewijding en passie voor de sport waren ongeƫvenaard. Henny zal gemist worden door de boksgemeenschap, maar zijn invloed en herinnering zullen voortleven in de ringen waar hij zijn stempel op heeft gedrukt.

De Nederlandse Boksbond wenst alle nabestaanden van Henny veel sterkte met dit verlies.

Deel dit bericht