Martin de Rade is afgelopen donderdag 24 april op 61 jarige leeftijd overleden.

Martin de Rade

Sinds 1978 was Martin al actief in de bokssport. Zelf was hij een getalenteerd bokser en heeft hij, als NBB trainer, lesgegeven op de boksschool Leon´s Boxing Gym in Rotterdam. Op deze sportschool werd hij “Monsieur Martin” genoemd. Verder was Martin enige tijd actief als districtsvoorzitter van het district Zuid-Holland.

Martin had nog veel plannen in petto, zo wilde hij nog een motorclub oprichten tot hij ziek werd. Tevens heeft hij veel betekend als verzorger van de voetbalclub waar hij trouw elk weekend aanwezig was.

“Het mooie aan Martin is de babbel die hij heeft; altijd een praatje, een plaatje en een daadje. Niets is Martin teveel; een vakman eerste klas.” Aldus zijn collega bij Leon´s Boxing Gym.

Deze collega, Herman Veenendaal, schrijft het volgende aan Martin:

“Martin, de laatste ronde! Wanneer ik dit schrijf, schrijf ik dit voor al jouw boksvrienden! Martin, jouw laatste ronde, het gevecht dat jij zo moedig hebt gestreden. Je wist diep van binnen dat deze strijd zo onrechtvaardig was. Deze tegenstander wordt niemand gegund, maar jij trof deze gevreesde onsportieve tegenstander. De eerste ronde ging jij de strijd aan en knokte, je ging neer maar stond weer op. Je vocht zoals je nooit gevochten hebt. Martin, je hoorde in je hoek: “Kom op knul, je moet nog een paar dingen doen!” De tweede ronde herpakte je jezelf. Het gevecht was hard en meedogenloos, maar jij hield je staande. Je moest en zou om zoveel redenen weer rechtop uit de hoek komen. Toen kwam de beruchte laatste ronde: rechtop kwam je uit de hoek. Ondanks de pijn knokte je je naar die laatste minuut, die laatste druppels zweet, die laatste tranen. Je kon niet meer, verbeet jezelf en herpakte je, maar deze laatste ronde was zelfs voor jou te zwaar. In dit oneerlijke gevecht was deze laatste ronde zelfs voor jou niet te winnen. Martin, vriend, kanjer! We zullen je altijd in gedachte houden! Jouw laatste ronde hebben wij met zoveel respect gadegeslagen. Deze knock out hebben jij en jouw gezin niet verdient! Wij, jouw boksvrienden, geven jou een staand applaus. Voor ons ben jij een ware kampioen! Rust zacht vriend. Martin, till we meet again...”

Wij wensen de familie en andere dierbaren van Martin veel sterkte bij dit verlies.

Bestuur Nederlandse Boksbond

Deel dit bericht