Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft aangekondigd de Olympische erkenning van de internationale boksbond IBA op 22 juni as definitief te willen intrekken, zo werd gisteren uitgesproken na een IOC board meeting. De bond, geleid door de Russische Umar Kremlev, heeft niet voldaan aan de eis om hervormingen door te voeren op het gebied van sportintegriteit, governance en financieel beleid die horen bij het Olympisch Handvest.

De IBA werd vier jaar geleden geschorst vanwege corruptie, bestuurlijke en financiële problemen. "Ondanks de verschillende kansen die de IBA heeft gekregen om de verschillende problemen daadwerkelijk en effectief aan te pakken, was de IBA niet in staat om te zorgen dat de schorsing zou worden opgeheven," zo blijkt uit een rapport dat de IOC recent uitbracht. "De situatie is zo ernstig geworden dat de enige passende conclusie is om de IOC-erkenning van de IBA in te trekken, op grond van het Olympisch Handvest."

Boksen staat voorlopig nog op het programma van de Olympische Spelen in Parijs van 2024, maar werd niet opgenomen in het voorlopige programma voor de Spelen van 2028 in Los Angeles. Wel heeft het IOC gisteren de mogelijkheid aangegeven dat boksen weer op het Olympisch programma komt, maar dan zonder betrokkenheid van IBA.

Een nieuwe bond, World Boxing, is in april gelanceerd door diverse boksbestuurders om boksen in het hart van de Olympische familie te houden en de sport duurzaam te ontwikkelen. De bond wil de belangen van de boksers centraal stellen met eerlijke competities. De bekendmaking van het IOC gisteren betekent de mogelijkheid voor de IOC-erkenning van World Boxing. "We hebben hard gewerkt aan een levensvatbaar alternatief. We zijn klaar om het gesprek met het IOC aan te gaan," aldus mede-initiatiefnemer Boris van der Vorst.

Deel dit bericht