“DOORGAAN is een aangrijpende, intense en intieme documentaire over kracht en overleven. Wat doe je wanneer het leven je knock-out slaat? Blijf je liggen? Of sta je op? En ren je dan weg of sla je terug?”

Deze documentaire door Johanneke Dijkstra, wordt op 15 en 16 februari vertoond op de NPO en Omrop Fryslan. Leeuwarder bokslegende Piet Rozendaal en opkomend talent Farshid Bos staan in deze boksdocu in de hoofdrol.

Voor de afsluiting van Culturele Hoofdstad 2018 werd er door filmmaker Johanneke Dijkstra (o.a. Internationale filmawards op Filmapalooza, winnaar 48hr filmproject wereldwijd en geselecteerd voor Filmfestival van Cannes) een korte film gemaakt met in de hoofdrol Leeuwarder bokslegende Piet Rozendaal. Deze film was eind 2018 te zien op de Oldehove. Dit smaakte naar meer, en zodoende is er gewerkt aan een langere film met de titel DOORGAAN.

“Piet groeide op in de Boterhoek van Leeuwarden; de rosse buurt van de armoede. De Prinsentuin was de eerste boksring waar hij vocht. Buurt tegen buurt. Je was zowel elkaars vijand als elkaars vriend, een waarde die Piet later ook in het boksen weer terugvindt.”

Verschillende bijzondere plekken in Leeuwarden zijn gefilmd, waaronder een bokswedstrijd in Zalen Schaaf. Daarnaast is Johanneke samen met Piet het Fries Filmarchief in gedoken, op zoek naar bijzondere beelden van Leeuwarden net na de oorlog, de roerige tijd waarin de nu 75-jarige Piet opgroeide.

Ook is de 18 jarige Farshid Bos, die onlangs zilver haalde op de Nederlandse kampioenschappen boksen, een jaar lang gevolgd op zijn weg naar succes - niet zonder slag of stoot. DOORGAAN geeft een bijzondere kijk achter de schermen van de sport en de jongeren die trainen bij Boks en Atletiek Vereniging Frisia, een van de oudste boksscholen van Nederland, opgericht in 1933.

“Het voelde als een grote familie waar ik een jaar lang onderdeel van mocht zijn.” Aldus regisseur Johanneke Dijkstra. “Dat is ook een belangrijke boodschap van de documentaire geworden. Ik kan me goed voorstellen dat het voor jongeren goed is om ergens bij te mogen horen. Sommige jongeren zouden anders op straat rondzwerven. Boksen is hun thuis.”

´DOORGAAN´ is te zien op:

  • Za 15 februari - 16:30 uur - NPO 2
  • Zo 16 februari - 13:15 uur - NPO 2
  • + vanaf 17.00 uur - Omrop Fryslân
Farshid Bos links en Piet Rozendaal DOORGAAN Johanneke Dijkstra
Links: Farshid Bos, Rechts: Piet Rozendaal
Doorgaan Filmstill 2 Johanneke Dijkstra
Doorgaan Filmstill 3 Johanneke Dijkstra
Deel dit bericht