Op elk moment van de dag een bokser in staat stellen om te werken aan boxing skills, conditie en reactievermogen, kan dat? Het antwoord is ‘Ja!’.

Het idee voor BEAMER BOXING is ontstaan aan de bar van Mesa Sport in Rotterdam. De anderhalve-meter-maatregel voor sporten was als gevolg van corona net ingevoerd en er werd gebrainstormd over mogelijke oplossingen om de boksers niet alleen in lucht te laten slaan. Het idee was om een training te projecteren op een mat waar de bokser met volle kracht tegen aan kon gaan stoten. Samen met enkele enthousiastelingen werden de eerste testen gemaakt onder leiding van animatiestudio HIA3D BV en Nathanael Allen Videoproducties. De resultaten waren verrassend positief en zorgden voor verdere ontwikkelingen. Het voorlopige eindresultaat wordt komende vrijdag en zaterdag gepresenteerd op de Fitfair in Utrecht (6-7 mei 2022).

HOE WERKT HET?

Op een verticaal opgehangen, speciaal in Italië ontwikkelde sportmat, wordt een video geprojecteerd via een ‘short throw beamer’. De video toont een trainer die een padsles geeft. Doordat de beamer direct boven de mat hangt, staat de bokser niet in het licht en zijn er geen schaduwen. De bokser wordt gevraagd te boksen net zoals deze het zou doen tegenover een fysieke trainer tijdens een padsles. De stoten worden gezet op de mat; directe stoten, opstoten, hoeken, het kan allemaal. De rondes worden afgewisseld met bijvoorbeeld jump squats en een rustmoment. Dit levert een gevarieerde boks work-out op voor beginnende boksers tot super intensieve workouts voor ervaren boksers. De sporter kan dus kiezen op welk niveau deze wil boksen en hij/zij kiest tussen verschillende trainingen per niveau. Via de ontwikkelde app is het zelfs mogelijk de hoogte van het beeld aan te passen aan de lengte van de bokser.

De lessen worden verzorgd door instructeur Tony Medina. “Daar hebben we gelijk een goede keuze gemaakt” aldus Marcel Massing, eigenaar van HIA3D BV. Tegen een 3D achtergrond hebben we de ‘greenscreen’ opname van de zeer ervaren coach Tony geplaatst. Met speciale studiosettings zijn de opnames gemaakt, welke vervolgens gemonteerd zijn door Nathanael Allen. De sporter past zich snel aan aan de digitale coach en heeft direct het gevoel tegenover een echte coach te staan. Er ontstaan opvallende interacties die je zelf eigenlijk moet ervaren. Na de presentatie op de Fitfair zal het eerste werkende exemplaar worden geïnstalleerd bij Mesa Sport in Rotterdam. Op afspraak is het voor geïnteresseerden mogelijk hier te komen kijken of om het zelf te proberen. Indien sportscholen een eigen versie zouden willen hebben met hun eigen coaches, dan is dat mogelijk. Specifieke wensen zijn altijd bespreekbaar. Zie www.beamerboxing.com voor meer informatie en contactgegevens.

De Nederlandse boksbond wordt erg enthousiast van deze innovatie. “Een fantastisch initiatief! In mijn optiek wordt er op dit moment nog te conventioneel gedacht en onvoldoende gekeken naar nieuwe trainingsmethoden. Geweldig dit!”, aldus René Braad - Directeur Nederlandse Boksbond.

Beamer Boxing
Beamer Boxing
Deel dit bericht