De internationale Boksbond AIBA verkeert al langere tijd in zwaar weer door sancties van het IOC. Deze sancties zijn opgelegd vanwege de financiƫle situatie, de interne democratie, het ontbreken van transparante procedures, de jurering en het dopingbeleid van AIBA.

AIBA President Gafur Rahimov
AIBA-President-Gafur-Rahimov

Een belangrijke doorn in het oog van IOC was daarnaast de benoeming van de omstreden Oezbeek Gafur Rahimov als president van AIBA in november 2018. AIBA is de enige Olympisch erkende en door het IOC ondersteunde internationale sportbond voor het Olympisch boksprogramma op de Olympische Spelen.

Door het uitblijven van verbetering in de relatie met IOC, met als dieptepunt de recente schorsing van AIBA, heeft Rahimov besloten om zich definitief terug te trekken als president van de AIBA.

Zijn functie wordt tijdelijk waargenomen door de Marokkaan Dr. Mohamed Moustahsane. In november van dit jaar wordt in Zwitserland een AIBA congres georganiseerd waarin een nieuwe president gekozen gaat worden.

Het officiƫle statement van Gafur Rahimov over zijn opstappen als president van AIBA kun je hieronder lezen of op de website van AIBA: https://www.aiba.org/blog/statement-by-mr-gafur-rahimov/

Statement Rahimov
Boris van der Vorst | Voorzitter Nederlandse Boksbond
Deel dit bericht