Boris van der Vorst - Tijdens een korte trip naar Albanië heb ik vandaag in de noordelijke regiohoofdstad Shköder de nationale bokscoach Zef Gjoni ontmoet in zijn eigen boksgym Vllaznija (Brothers).

De 75-jarige Gjoni is zijn hele leven in de bokssport actief. Zijn veelbelovende start als bokser werd al op 17-jarige leeftijd in de kiem gesmoord door het communistische regime die destijds geen wedstrijden in het buitenland toestond. Daarna heeft Gjoni de rest van zijn leven gewijd aan het opleiden van jonge boksers. Daar heeft hij veel succes mee geboekt, want zijn Brothers gym heeft maar liefst 23 nationaal kampioenen geleverd. Gjoni is een landelijke bekendheid geworden en zijn dochter is gekozen in het Albanese parlement.

Albanië Boris 3
Albanië Boris 4
Albanië Boris 5

Gjoni is uiteindelijk als coach veel in het buitenland geweest met de nationale ploeg en stond afgelopen jaar ook in de hoek van de door hem zelf opgeleide Albanese tegenstander van Enrico Lacruz op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Parijs. De wedstrijd die overigens door Enrico gewonnen werd. In zijn gym, die in het voetbalstadion van de plaatselijke eredivisieclub gehuisvest is, begeleidt Gjoni met zijn team van trainers een paar profboksers en verder voornamelijk jeugdboksers. Zodra de boksers volwassen zijn, moeten ze veelal in het buitenland werken om hun brood te verdienen. Bokssport voor volwassen is daarom in Albanië niet mogelijk vanwege de moeilijke levensomstandigheden en gebrek aan topsportondersteuning vanuit de overheid. De gym in Shköder bestaat bij de gratie van private giften, want contributie kan niet gevraagd worden.

Gjoni blijft desondanks op hoge leeftijd onverdroten en met passie werken met zijn boksers. Een bokshart heb je en raak je niet meer kwijt. In zijn goed geoutilleerde gym traint hij zes keer per week tweemaal per dag met zijn boksers, waarbij hij ze aan een gevarieerde padstraining onderwerpt. Een paar keer per jaar legt hij op hoogte in de Albanese bergen de conditionele basis voor zijn wedstrijdboksers. Discipline is de basis van zijn aanpak. Het oog van de oude meester zorgt tijdens de wedstrijden voor het tactische plan en is samen met de Albanese vechtersmentaliteit verantwoordelijk voor de successen. Volgende maand wil hij weer een groot event in het voetbalstadion organiseren in Albanië en hoopt daarbij op de komst van een paar buitenlandse boksers.

Albanië Boris 2
Albanië Boris 1
Boris van der Vorst
Deel dit bericht