De mogelijkheid dat kickbokser Badr Hari voor Nederland zou gaan boksen, trekt momenteel veel media-aandacht. Of hij daadwerkelijk bij het Olympisch boksen in actie gaat komen, is volstrekt onduidelijk. Alle aandacht is dus prematuur. De Nederlandse Boksbond ziet in alle aandacht wel een reden om haar topsportbeleid te verduidelijken.

De Boksbond heeft de laatste 4 jaar, met steun van NOC*NSF, geïnvesteerd in haar Topsportprogramma, met als primaire doel zoveel mogelijk Nederlandse boksers af te kunnen vaardigen naar het belangrijkste topsportevenement voor boksers, de Olympische Spelen. Na 24 jaar konden in 2016 weer drie boksers afgevaardigd worden (Nouchka Fontijn, Peter Müllenberg en Enrico Lacruz). Ook nu is er weer een uitstekende selectie heren en dames boksers actief in Amerika en in Servië, ter voorbereiding op de NK en het Olympisch kwalificatie toernooi in Londen in maart. Het ultieme doel van de bond is alleen om zoveel mogelijk in alle beschikbare gewichtsklassen boksers af te kunnen vaardigen, bij voorkeur door opleiding van eigen trainers van de Boksbond. Dat is onze ultieme droom voor 2028.

Realiteit is dat voor de Olympische Spelen 2020 nog lang niet aan deze doelstelling kan worden voldaan door eigen opleiding. Wel blijken er prof- en kickboksers te zijn, die mee willen dingen naar een plaats op de Spelen. Dat is in lijn met de internationale ontwikkelingen en richtlijnen van AIBA en IOC. De Boksbond verheugt zich in die interesse en inventariseert de mogelijkheden. Het afvaardigen van een bokser naar een OKT wordt voorafgegaan door een zorgvuldig selectieproces waarin nauw overleg is tussen de technische staf van de Boksbond en NOC*NSF. Meerdere landen zijn ons al voorgegaan om alle gewichtscategorieën bezet te krijgen. Onder andere door het stimuleren van samenwerking en kennisdeling met andere ringsporten en door de krachten met andere vechtsporten te bundeling.

In de afgelopen maanden is met meerdere managers, trainers en boksers gesproken. Als gevolg daarvan hebben 4 prof- en kickboksers zich aangemeld voor het Kampioenschap van Nederland dat op 1 en 2 februari a.s. wordt gehouden.

Mocht er verder nieuws te melden zijn dan kunt u dat vernemen via onze website: www.boksen.nl

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse Boksbond

NBB logo CMYK
Deel dit bericht