Onze boksers zijn teruggekeerd uit Busto Arsizio, Italië, waar afgelopen week de eerste wereldkwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 plaatsvond. Dit was een van de grootste en meest uitdagende kwalificaties ooit; met 604 boksers uit 113 landen, plus een vluchtelingenteam van het IOC en een team met een neutrale vlag, was de concurrentie intens. Slechts 49 quota waren beschikbaar voor de Spelen.

Chelsey OKT kwalificatie OS
Gradus Kraus OKT 2024

TeamNL Boksen stuurde vijf boksers naar het strijdveld. Tony Jas werd helaas uitgeschakeld in zijn eerste wedstrijd, terwijl Luna Beeloo na een bye en twee prachtige gevechten werd geëlimineerd.

Maud van der Toorn, de jongste bokser op het OKT, leverde indrukwekkende prestaties in drie wedstrijden. Helaas werd zij in de kwartfinale uitgeschakeld door de zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen van Tokio uit de Filipijnen.

Gradus Kraus behaalde na een bye en twee overwinningen helaas geen ticket voor Parijs, omdat hij op de laatste dag verloor van een Hongaarse tegenstander, die door de jury op punten werd aangewezen als winnaar.

Chelsey Heijnen schreef geschiedenis door zich voor het eerst in haar carrière te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Na een bye en vier overwinningen heeft ze haar plaats veiliggesteld als vooralsnog de enige Nederlandse bokser die naar de OS gaat. De afvallers hebben in mei kans tijdens een volgend kwalificatiemoment.

De Nederlandse Boksbond en TeamNL Boksen zijn ontzettend trots op haar prestatie. Het team werd begeleid door fysiotherapeut Remi Sulkers, bondscoaches Sayit Yanik en Waleed Shekho. Prestatie manager Ralf van der Rijst van NOC*NSF was ook aanwezig voor ondersteuning.

groepsfoto na OKT Italy 2024
Deel dit bericht