Op 25 en 26 juni 2022 is Rotterdam gastheer van nationale kampioenschappen van maar liefst vier sportbonden. De zwembond (KNZB), de gymnastiekunie (KNGU), de triathlonbond (NTB) en onze eigen boksbond (NBB) bundelen de krachten en organiseren samen met Rotterdam Topsport en Rotterdam Festivals de eerste editie van NKnl. In totaal komen circa 7.000 sporters in actie: toppers, talenten en junioren.

Voor Nederland is dit een uniek multisport-evenement. In Europees verband is zo’n samenwerking al eerder gedaan: de European Championships in Glasgow en Berlijn waren in 2018 zeer succesvol.

Met NKnl zetten de vier bonden hun sporten nadrukkelijk in de schijnwerpers. De synergie is evident: organisatorisch en publicitair hebben ze gezamenlijk meer slagkracht, de aantrekkingskracht voor media groeit (één cameraploeg kan in Rotterdam meerdere reportages maken) en de kaartverkoop kan worden gecombineerd. Daarnaast is door de efficiency kostenbesparing mogelijk.

NKnl Aankondiging 2021

Alles voorhanden

Drie van de vier NK’s zijn straks vlak bij elkaar: de NK’s Gymsport en Boksen in Rotterdam Ahoy en het NK Zwemsprint in Zwemcentrum Rotterdam, een paar honderd meter verderop. Het NK Triathlon vindt plaats op de Willem-Alexander Baan aan de noordrand van de stad.

De keuze voor Rotterdam is logisch. De Maasstad profileert zich niet alleen als dé sportstad van Nederland, er is ook alles voorhanden: van de accommodaties, voorzieningen tot de ondersteuning bij de organisatie. De betrokken bonden hebben allemaal ook goede ervaringen met – evenementen in – de stad en de samenwerking Rotterdam Topsport.

Door samen met Sportbedrijf en 010 Moves allerlei side events te organiseren in het gebied tussen Ahoy en Zwemcentrum Rotterdam zijn de deelnemende sporten straks nog nadrukkelijker in de stad aanwezig. Rotterdammers en bezoekers van NKnl kunnen de sporten daar zelf uitproberen.

Samen kun je meer

Voor de KNGU wordt het de tiende editie in Ahoy. “Ons NK-feestje daar is in feite al jaren een gezamenlijk NK van al onze disciplines, met een diversiteit aan sporten, van turnen tot dansen en trampolinespringen”, zegt Bianca Wieman, Businessunit Manager Sporters & Fans bij de KNGU.

“Wij vinden het heel tof om komend jaar met de andere bonden op te trekken. We stoppen allemaal afzonderlijk veel energie, tijd en geld in het organiseren… samen kun je meer doen en kun je het beter doen.

Hoe leuk is het bovendien om zo een evenement neer te zetten dat aan alle kanten sport ademt en een breder sportpubliek aanspreekt!” Bezoekers van het ene NK worden uitgenodigd om ook bij de andere evenementen te komen kijken en zo kennis te maken met andere sporten.

Thuis in Rotterdam

“Wij waren jaren geleden al enthousiast en hebben alweer een tijdje terug samen met de KNGU laten onderzoeken of zo’n multisport-evenement haalbaar is”, vertelt Wouter Koeman. Hij is coördinator Events bij de KNZB. “Onder meer omdat we samen sport en topsport beter onder de aandacht denken te kunnen krijgen in Nederland. Een overeenkomst is dat we ons alle vier al met onze evenementen thuis voelden in Rotterdam. De basis was dus goed.”

De zwembond blaast het NK Sprint nieuw leven in. “Korte afstanden: 50 en 100 meter, en dan in de diverse slagen. Heel dynamisch en flitsend. Het is voor het eerst in lange tijd dat dit weer op de zwemkalender staat. We rekenen op een aantal gevestigde namen en gaan uit van een uitverkocht huis. Als zwembond komen we steeds vaker in Rotterdam. Met mooie evenementen. Zwemcentrum Rotterdam is daarvoor een uitstekende accommodatie.”

Nieuw publiek bereiken

“Het paste heel mooi in ons plaatje”, zegt ook Christie Brouwer, bij de Nederlandse Triathlon Bond verantwoordelijk voor wedstrijdsport. “Wij kennen meerdere NK’s en toevallig was het NK voor de standaardafstand, dat wordt georganiseerd door TriHard, al op zaterdag 25 juni gepland, op de Willem-Alexander Baan. Vorig jaar was het ook in Rotterdam. Een dag later is er iets nieuws: de officiële kwalificatiewedstrijd voor de mixed teamrelay voor clubteams: een estafettewedstrijd voor teams bestaand uit mannen en vrouwen. Ook een Olympisch onderdeel trouwens.”

“Als sport zijn we nog niet zo heel erg bekend bij het grote publiek. Hopelijk kunnen we dankzij NKnl een nieuw publiek bereiken, dankzij het promoten van elkaars sporten en de side events die dat weekend in Rotterdam worden georganiseerd.”

Sporten promoten

Bezoekers kunnen in het NKnl-weekend ook in aanraking komen met voor hen wellicht nog onbekende sporten en zelf actief worden. In en rond Ahoy komt een ‘Beweegplein’ waar ze zelf van alles kunnen uitproberen. Bianca Wieman: “Zo promoten we sporten en bewegen breder, en niet alleen onze eigen sport.”

“Wij willen daar een boksring neerzetten, zodat kinderen hun eerste boksles kunnen krijgen”, zegt René Braad, technisch directeur van de Nederlandse Boksbond. Hij is blij dat het multi-NK volgend jaar zijn primeur beleeft. “Zoiets staat al heel lang op mijn verlanglijstje, en dan liefst ook met de andere vechtsporten. Die zijn voor de volgende editie dan ook van harte welkom.”

“Maar ook met de bonden waar we nu de krachten mee bundelen, kunnen we het goed vinden. Sport verbroedert. Gezamenlijk hebben voor het hele gezin een weekend lang iets te bieden: de zoon komt bijvoorbeeld naar het boksen en de dochter gaat naar turnen kijken en de ouders gaan gezellig mee.”

Braad ziet kansen om door de samenwerking het bereik te vergroten: “We hebben als bonden allemaal een eigen fanbase… Als je die combineert, heb je het opeens over heel veel volgers.”

Meer sportbonden welkom

De initiatiefnemers hopen dat andere sportbonden in de toekomst aansluiten bij NKnl. “We hebben aan de basis gestaan van dit initiatief en we hopen dat het wordt omarmd door andere bonden”, zegt Wouter Koeman. “Ik denk oprecht dat dit kan uitgroeien tot een vaste waarde op de jaarkalender, zodat belangstellenden weten dat ze op NKnl in Rotterdam terechtkunnen om topsport te zien, in heel veel vormen.”

Deel dit bericht