Op de vertrouwde thuisbasis bij Mesa Sport (2033) in Rotterdam is Nouchka Fontijn gisteren op schitterende wijze gehuldigd voor haar bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Door de diverse sprekers, waaronder de burgemeester van Schiedam, werd stilgestaan bij het feit dat Nouchka nu op twee opeenvolgende Olympische Spelen een medaille heeft gepakt. Het is ongelooflijk knap van haar om zo lang een hoog niveau vast te houden, zeker ook in de laatste periode met COVID-19 en de beperkingen die dat voor de voorbereiding opleverden.

Namens het bestuur van de Nederlandse Boksbond benadrukte voorzitter Boris van der Vorst dat boksen een individuele sport is, die veel mentale kracht vraagt, maar dat er ook sprake is geweest van veel teamwork. Hij noemde daarbij de belangrijkste steunpilaren van ‘team Fontijn’:

Huldiging Nouchka 2021
08 DB32 B0 18 BB 40 D6 A76 A 928 F1758412 D
https://veranederlof.nl/ © Vera Nederlof
  • In de eerste plaats haar vriend en coach Abdul Fkiri
  • Haar fysieke performance trainer Hans Kroon
  • Bondscoach Hennie van Bemmel en andere trainers die naast Abdul ondersteuning gegeven hebben
  • Haar familie, Ruud en Martha, geweldige supporters (zoals ouders betaamt)
  • De mensen van Mesa Sport, jullie thuishaven, die je na elk toernooi op Schiphol opwachten
  • Peter Bonthuis die zorgde voor een fijne wisselwerking tussen Nouchka, Abdul en de Boksbond
  • NOC*NSF en met name prestatiemanager Francesco Wessels
  • Haar trainingmaatjes, waaronder Jemyma, Juna en haar trouwe viervoeter Simba

Alle sprekers benadrukten het feit dat Nouchka een boegbeeld is waar (boksend) Nederland bijzonder trots op is. Ze heeft het Nederlandse boksen op de kaart gezet in binnen- en buitenland, met in 2017 de giga-erkenning als beste damesbokser van de wereld. Ook sprak Boris van der Vorst, namens het bestuur zijn dankbaarheid uit voor de impulsen die Nouchka, samen met Lucia Rijker en Marichelle de Jong, gegeven heeft aan het damesboksen. Vrouwen hebben mede dankzij deze toppers het boksen ontdekt. Hopelijk inspireert dat nog vele andere dames. Om die reden heeft het bestuur van de Nederlandse Boksbond Nouchka voorgedragen als erelid van de bond. Ook kreeg Nouchka namens de Nederlandse Boksbond een schilderij van huisartieste Vera Nederlof over de halve finale van de Olympische Spelen.

Al met al een geslaagde avond, waar Nouchka zichtbaar van genoot. Het was ook mooi dat Hennie van Bemmel en Enrico Lacruz aanwezig waren en Nouchka in de ring toespraken. Hulde uiteraard voor het team van Mesa Sport dat op hun schitterend verbouwde locatie hun Nouchka een enorme eer bewezen.

Deel dit bericht