Gisteren, op de eerste dag van het congres van de AIBA, is de Rus Umar Kremlev met 86 stemmen gekozen tot voorzitter van de Wereld Boksbond AIBA. Hij is hiermee de opvolger van de Marokkaan Mohamed Moustahsane die zich eveneens kandidaat gesteld had.

Boris van der Vorst was eveneens kandidaat en behaalde 45 stemmen met steun van grote bokslanden waaronder het Verenigd Koninkrijk.
De belangrijkste taak van de AIBA is het herstellen van de relatie met het IOC, dat onlangs vanwege slecht beleid de AIBA heeft geschorst. De kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen worden daarom georganiseerd door een door het IOC aangestelde Boxing Task Force.

De campagnes van de kandidaten werden overschaduwd door een aantal schandalen die in het verleden zouden hebben plaatsgevonden. De nieuwe voorzitter is één van de personen aan wie verwijten werden geuit. De voor de verkiezing verantwoordelijke commissie van de AIBA deed zelfs een dag voor de verkiezing een dringend beroep op de landen zich van beschuldigingen te onthouden.

Vandaag is de tweede dag van het Congres dat digitaal wordt gehouden.

Vraag is hoe het IOC zal reageren op deze verkiezing.

Deel dit bericht