Beste boksvrienden en leden van de Nederlandse Boksbond,

Het IOC kijkt al langere tijd bijzonder kritisch naar de wereldboksbond IBA. Geen goed sportbestuur, dubieuze jurybeslissingen en financiële onduidelijkheid, hebben het IOC zelfs doen besluiten om boksen vanaf 2028 niet meer in het Olympisch programma op te nemen. Een dramatisch beslissing voor alle boksers met een Olympische droom, maar ook voor de coaches, fans en andere betrokkenen. Namens hen zet ik mij met heel mijn bokshart en ziel in om dit te voorkomen en de toekomst van onze sport op mondiaal niveau te behouden. Want het is nu of nooit voor Olympisch boksen.

Namens de Nederlandse Boksbond heb ik mij daarom gekandideerd voor het voorzitterschap van de IBA. Ik moest het - met ondersteuning van mijn campagneteam - bij de verkiezingen vorige week in Istanbul opnemen tegen de zittende Russische voorzitter Umar Kremlev. Mijn inzet was en is om het boksen op het Olympisch programma te houden. Die missie is, nu het boksen voorlopig niet is opgenomen op het Olympisch programma voor 2028 in Los Angeles, urgenter dan ooit. Het gaat nu om een beslissende periode in de geschiedenis van het boksen.

In aanloop naar de verkiezingen ben ik een week in Turkije geweest om steun te krijgen van andere landen. Dat was een bijzondere week en een ware uitputtingsslag. Hele dagen lobbyen is een zeer intensieve bezigheid. Ik heb moeten praten ‘als Brugman’, waarbij mijn stem het bijna begaf na alle gesprekken in het Engels, Spaans en Frans.

Manifest front

Veel landen maken zich dezelfde zorgen om de toekomst van de bokssport en waren daarom ontvankelijk voor mijn boodschap. Tijdens het congres trok ik op met goede bondgenoten en kreeg ik vanuit de hele wereld ontzettend veel hartverwarmende steunbetuigingen. Een belangrijke impuls voor mijn campagne was de brief die het IOC enkele dagen voor het congres stuurde en waarin het huidige leiderschap van IBA stevige kritiek kreeg.

Dankzij mijn campagne stond ik er donderdagmiddag, de dag voor de verkiezingen, goed voor. Maar helaas werd ik samen met vier andere potentiële bestuurskandidaten enkele uren voor de start van het congres onverwacht buiten spel gezet. De reden was een eerder ingediende klacht dat we ‘kiesregels hadden geschonden’ en daarom onverkiesbaar werden verklaard. Een opmerkelijke en teleurstellende beslissing. Deze hebben we met hulp van een Amerikaanse advocaat meteen aangevochten bij het Court of Arbitration for Sport (CAS), een onafhankelijk sporttribunaal.

Helaas was de tijd voor het CAS te kort om nog voor de verkiezingen een uitspraak te doen. Umar Kremlev werd daarom zonder tegenkandidaat en stemming herbenoemd als voorzitter van IBA.

“We now have very little time to achieve an IOC compliant organization and hopefully ensure our future. You must not give up on this goal. So many of us are relying on your leadership and your wise guidance.”

— Lid Boxing New Zealand

Het pleit is echter nog niet beslecht. Op 10 juni volgt de rechtszitting bij het CAS in Lausanne Zwitserland. Dan wordt bepaald of de last minute beslissing over de onverkiesbaarheid van mij en de vier andere bestuurskandidaten juist was. Zo niet, dan zullen de verkiezingen opnieuw georganiseerd moeten worden.

Het belang is groot want de erkenning van het boksen als Olympische sport staat op het spel. Daarom is het nu tijd om een nieuw tijdperk voor onze sport in te luiden. Een tijdperk waarin sportintegriteit de absolute prioriteit heeft. Precies zoals het IOC van IBA eist.

In de bijlage deel ik mijn manifest dat ik samen met mijn campagneteam voor de verkiezing heb opgesteld. Om de gebeurtenissen in Istanbul te verduidelijken is ook de evaluatie die een lid van het campagneteam heeft opgesteld te downloaden.

Ik wil jullie heel erg bedanken voor alle reacties en steun die ik in mijn strijd om het voorzitterschap heb mogen ontvangen. Voor Nederland en nagenoeg alle landen is de Olympische erkenning van essentieel belang. Daarom ben en blijf ik bereid de strijd om het IBA-leiderschap te voeren.

Boris van der Vorst
Voorzitter Nederlandse Boksbond

Whats App Image 2022 05 14 at 2 30 42 PM
Whats App Image 2022 05 15 at 7 25 26 PM
Whats App Image 2022 05 16 at 10 59 13 AM
A-NEW-ERA-FOR-BOXING-Manifesto-of-Boris-van-der-Vorst.pdf
8,6 MB · Pdf · 23 mei 2022
Evaluation-IBA-Congres.pdf
65,9 KB · Pdf · 23 mei 2022
Download alle bestanden
Zip
Deel dit bericht