Afgelopen zondag 16 april werd een weer een Jeugd applicatiedag georganiseerd, dit keer bij Mesa sport in Schiedam. Het doel: de bokstrainers van de Nederlandse Boksbond bewust maken van hun verantwoordelijkheid wat betreft de veiligheid van de jeugdboksers in Nederland.

Na de ontvangst met koffie werd de ochtend gestart door Dr. Ed van Wijk (Medische Commissie) waarin hij vertelde over het belang van verantwoord training geven aan de jeugd. Hierbij werden diverse onderzoeken aangehaald, persoonlijke ervaringen gedeeld en werd de medische kant belicht van het gevaar van stoten op het hoofd bij jeugd. Hierbij kregen de aanwezige bokstrainers informatie over preventie, wat te doen bij calamiteiten en was er alle tijd voor vragen. In het kort is de boodschap dat stoten op het hoofd te allen tijde moeten worden vermeden voor de veiligheid van de jeugd: ‘Beter 100 keer te vroeg ingrijpen dan 1 keer te laat’.

Jeugd applicatiedag 2023
Cem Dünar, Marta Mlicka, Nele (assistent Marta), Ed van Wijk

Hierna kwam Cem Dünar (Scheidsrechter Commissie) aan het woord waarin de vernieuwde tien geboden m.b.t. jeugdboksen bij wedstrijden werden doorgelopen en toegelicht en werd er gesproken over hoe deze specifiek door te voeren zijn in de praktijk van de dagelijkse bokstrainingen in de boksclubs. Hierbij werd specifiek toegelicht hoe de communicatie voor de wedstrijden naar het publiek evenals de scheidsrechters/juryleden naar de trainers en boksers zal verlopen om zo meer draagkracht en samenwerking te krijgen. Zo kunnen wij allemaal samen zorgen voor een veilige en nog steeds ‘echte’ bokservaring tijdens de wedstrijden om de boksers voor te bereiden op een eventuele bokscarrière in de toekomst.
Vanuit de trainers zijn er diverse vragen en ideeën gekomen die zorgden voor een gezonde discussie. De input vanuit de trainers zal worden meegenomen in de komende bijeenkomsten van de jeugdcommissie.

Marta Mlicka, Box&Joy
Deel dit bericht