Voordat we ingaan op alle spannende wedstrijden afgelopen weekend, nog een keer dank voor iedereen die dit feest heeft mogelijk gemaakt. Allereerst natuurlijk de boksers om wie het allemaal draait. Zij die de laatste maanden hard hebben getraind en veel hebben gelaten om ons te trakteren op mooie wedstrijden. Een aantal van hen promoveert nu naar een hogere klasse. Dank aan hun coaches, die er vele uren in investeren. En dan aan alle officials voor de begeleiding, berechting en organisatie.

In Noord bijzondere dank voor Ilona Lenten, Anita Boud en Ingmar en Paula Knaap voor het organiseren van de finales op een mooie locatie. En ringspeaker Charly Olf die alles fantastisch heeft gepresenteerd. Last but not least bedanken we Said Bettah en zijn vrijwilligers van BBG. Twee dagen waren volledig uitverkocht in de Schilderswijk. De finales waren eindelijk terug in Den Haag bij deze mooie club met grote maatschappelijke betrokkenheid.

ZNK 2023
ZNK 2023
ZNK 2023
ZNK 2023

Hoogtepunten Noord-Nederlandse Kampioenschappen

We beginnen de avond goed met Ties Scheeren tegen Ivar Klarenbeek. Ties staat rechtsvoor en benut dit goed. Hij zoekt posities om zijn tegenstander te slim af te zijn, opent vaak met de stoothand directe en rolt gelijk door om geen counter te pakken. Ronde twee probeert Ivar te letterlijk grip te krijgen op zijn tegenstander en krijgt een waarschuwing voor vasthouden. Zo ook in ronde drie. Ties is wel kwetsbaar tijdens uitwisselingen en voor een nastoot, maar scoort zelf ruim, ook in zijn achteruit en wint unaniem.

Styles make fights! Jaad Ahmad van Vargas en Devin Dijkstra van BAV Frisia zijn nog jong maar boksen zeer net en aantrekkelijk. Ze boksen compact met strakke stoten en veel combinaties naar het hoofd en lichaam en hier en daar een mooie opstoot waarbij Devin het meest zuiver is. Ronde twee heeft Jaad gauw succes door achteruit te gaan boksen en counters uit te delen. Devin houdt de druk hoog en scoort consequent. De laatste ronde knokken ze op karakter en na de bel klinkt een luid applaus van het publiek. Devin wint op punten en pakt tevens de prijs voor beste talent NNK 2023!

De volgende partij probeert Toon Gaarthuis tegenstander Max Westendorp op afstand te houden waar Max een explosieve invechter is. Beiden scoren, maar Max doet dat met meer impact. Heeft hij teveel gegeven? Ronde twee valt hij stil en probeert Toon vaak vast te pakken, die ruikt zijn kans en neemt de controle helemaal over tot Max uit het niets een mokerslag uitdeelt en wint via RSC.

Abdel Kofi zal veel Floyd Mayweather hebben gekeken te zien aan zijn stijl. Punch and roll en de shoulder roll beheerst hij goed maar met een openbare waarschuwing binnenkant hand verspilt hij een punt. Ronde twee laat hij daarom niks aan het toeval over. Power jabs en veel werk naar het lichaam. Zakaria Maada wordt geraakt maar blokt ook een hoop. Andersom mist hij een hoop met hoeken en luistert niet naar zijn coach die de opdracht geeft juist op de borst te mikken met directen. De laatste ronde heeft Zakaria meer succes maar het komt te laat. Een split decision voor Abdel.

In deze partij liet de aanhang uit Haarlem luid van zich horen, net als veel partijen zat de sfeer goed vanavond. Jose Sosa van De Voltreffer en Gian Lijnbach van NSC Boxing Haarlem namen het tegen elkaar op. Jose liet zich moeilijk vast zetten en keek goed naar kansen. De volgende ronde voert Gian de druk op en jaagt Jose door de ring. Conditie is soms de doorslaggevende factor, waar Jose in de laatste ronde bij vlagen aanviel was het Gian die continu bleef komen en de winst verzilverde.

Finn Bos van boksteam Kops maakt veel indruk de laatste tijd. Na het NNK vorig jaar ging hij via dipensatie naar de B-klasse. Bokste daarna pas weer op de Eindhoven Box Cup. In zijn finalepartij dwingt hij de tegenstander snel tot opgave en wint daarmee het NNK 2023 en is per direct gepromoveerd naar de A-klasse. Een nieuwe tegenstander voor Delano James en Farshid Bos komend NK! Wij kijken ernaar uit.

Hij was nog gewaarschuwd! Rode bitjes zijn niet toegestaan. Nicolai Verbiest van Allround Gym moet kiezen tussen diskwalificatie of binnen een minuut een ander bitje vinden. Coach Shahin snelt zich naar het publiek en pakt het bitje van een teamgenoot, gelukkig past hij. Nicolai wint uiteindelijk via opgave in ronde drie.

De laatste eervolle vermelding van de avond is voor Douwe Peet van COB Doetinchem en Zion Martina van BAV Frisia. Zion had vorige week slechts 30 seconden nodig om zich te plaatsen voor de finale maar zijn tegenstander vanavond bood 3x3 goed weerstand. Douwe cirkelt continu door de ring en probeert Zion te verassen met stoten maar die beschermt zich goed achter een gesloten dekking. Zion jaagt en doet zichzelf vanavond te kort door te veel op kracht te boksen. Wel weet hij elke ronde te winnen en pakt naast het goud ook de prijs voor beste bokser dit NNK. BAV Frisia gaat naar huis met de meeste prijzen vanavond!

De beste vrouwelijke bokser zagen we niet vandaag, maar heeft het eerste weekend een blijvende indruk achtergelaten. Roos van Garderen van Boks Academie Amersfoort bokste mooi op lengte en hield zich aan de opdracht van haar coach Alex van Klooster. Ze controleerde de partij en gaf haar tegenstander het nakijken door veel te wisselen van boksstijl, zeer indrukwekkend en deze prijs is meer dan verdiend!

Hoogtepunten Zuid-Nederlandse Kampioenschappen

Het was warm bij een volgepakt BBG die zelf maar liefst vijf boksers had in de finales op zondag. De eerste in actie was Tjoeman Chang die een prestatiepartij bokste tegen jongere Sem de Vries in de nieuwelingen 54 kg klasse. Tjoeman is licht op de voeten en heeft een goede verdediging, het publiek klapt voor elke actie maar de taak aan de jury om zich daar niet door te laten beïnvloeden. Ronde twee is de thuisbokser bewust dat hij naast een uitstekende verdediging ook meer moeten aanvallen en dat doet hij met succes. Sem is nog jeugd maar toont veel vastberadenheid en geeft alles, hij jaagt Tjoeman door de ring en weet zeker de laatste minuut te pakken maar helaas niet de partij.

Kian Terwint onder de hoede van Patrick Driessen is een talent wat door een ongeluk helaas lang niet heeft kunnen boksen. Hij maakt zijn rentree in de jeugd A-klasse tegen de sterke Joshua Bloem van Van ’t Hof. Kian is een sterkte rechtsvoorstaande bokser maar mist wat routine en is soms te statisch. Joshua weet zeker ronde fysiek zijn dominantie op te leggen maar focust te veel op enkele stoten waarvan een paar met de binnenkant handschoen. De laatste ronde is close waar Joshua de hardere treffers maakt en Kian vanuit verschillende hoeken de combinaties scoort. Kian wint via split decision en we hopen hem weer vaker in de ring te zien.

De volgende partij was van korte duur, maar een interessante casus om te delen. Safouane loopt door een onopzettelijke kopstoot een hoofdwond op en kan niet door. De scheidsrechter stopt de wedstrijd vanwege een blessure. Het is een kampioenschap dus er moet een uitslag zijn. De blessure kwam niet door een correcte stoot, maar was onopzettelijk veroorzaakt en dus werd de jury gevraagd alsnog de ronde te scoren. Safouane wint volgens alle juryleden.

Presteren onder druk dat is wat deze thuisbokser bewees. Niet alleen kwam hij uit voor BBG, hij is ook de zoon van coach en eigenaar Said Bettah die zichtbaar gespannen in de hoek stond. Het was een spannende partij waar over-en-weer gescoord werd en de heren alles gaven. Uiteindelijk ging de gouden medaille naar Mohamed Amin Bettah.

Na de pauze krijgen we direct een partij met hooggespannen verwachtingen. Yehor Khlystal uit Oekraïne is nog jeugd maar heeft al meer dan 100 wedstrijden gewonnen. Jenairo Gomes is een talent van Van ’t Hof maar kan niet tippen aan de ervaring van zijn tegenstander. Hij weet echter gelijk de toon de zetten met zijn langere reach en zuivere 1-2’s waarmee hij goed doorkomt. Yehor probeert alles te geven maar erkent vandaag zijn meerdere en geeft op in de rust na ronde 2. Dit was zijn eerste wedstrijd in lange tijd en het gebrek aan routine en conditie brak hem op. Geen schande want Jenairo wordt ook uitgeroepen tot beste bokser van dit ZNK.

ZNK 2023
ZNK 2023
ZNK 2023
ZNK 2023

Dimitrios Ziagkos herhaalt zijn prestatie van vorige editie maar dit keer in de B-klasse. De bokser uit Alphen a/d Rijn moest alles geven tegen de gevaarlijke Salar Shafai uit Eindhoven. Door geen moment stil te staan en zich snel aan te passen weet hij ook dit jaar het goud te pakken.

Emran Bayat maakte twee weekenden terug indruk met sterke combinaties van hoeken en opstoten maar treft vandaag Diego Renteria. Diego is langer en weet met lange stoten te scoren en gebruikt de opstoot slim als stopstoot wanneer Emran de afstand snel wilt verkleinen. De laatste ronde zit Emran te dicht op zijn tegenstander om kracht in zijn stoten te genereren en Diego weet een hoop te blokken of te ontwijken. Diego wint unaniem en pakt een extra prijs als beste talent.

De Poolse pugilist Tomasz Szala leek opeens zonder tegenstander maar door snel schakelen van zijn coach Jillus van de Heuvel met Ron Rovers konden we een mooie partij toevoegen aan het programma. Boyd Machelessen nam op korte termijn de uitdaging aan. Het start als een schaakspel maar na een paar harde hoeken is Tomasz in de problemen en krijgt 8-tellen. Gelukkig voor hem klinkt daarna direct de bel. Ronde twee heeft hij zich volledig herpakt en stoot gevarieerd naar hoofd en lichaam waarbij hij tussendoor snel onder een counter door duikt. Boyd lijkt nog niet helemaal wedstrijdfit en geeft de ronde ook weg. De laatste ronde haalt Boyd uit zijn tenen en dwingt zijn tegenstander 3 minuten achteruit maar die weet goed te blijven boksen en bewijst zich een aanwinst voor ons land. Tomasz wint en promoveert naar de A-klasse. Nog een titelkandidaat komend NK voor de 71 kg.

A blow to the liver makes the whole body shiver! Hagenees Gerard Zwakhoven heeft onlangs weer zijn rentree gemaakt en treft opnieuw Mike Hofman van team HVO in de 92+ categorie. Vorig keer werd op punten beslist maar zelfs de grootste en sterkste kunnen niks wanneer ze een goede leverstoot krijgen en het lichaam het overneemt. Een snelle winst via KO voor Mike Hofman.

Het was niet de laatste partij maar wel een om dit verslag mee af te sluiten. Twee gladiatoren met veel stootkracht: Muslum Kovan van de Haagse Directe, won onlangs nog bij BBG via KO, tegen Kaan Bilgi van The Punch Tilburg. Kaan jaagt het publiek schrik aan door in ronde 1 Muslum naar het canvas te sturen. Die is echter niet van suiker en staat weer op. Hierna gaat het over-en-weer met harde stoten. Ronde drie is het echt bommen los en geven deze slopers alles in de ring tot luide waardering van het publiek. Muslum weet te winnen en ergens in Den Haag vierden ze zondag feest.

Medailles

Bij de bestelling van de medailles houden we natuurlijk rekening met een paar factoren en bestellen we er altijd een paar extra. Waar niet op was gerekend waren de 30 extra partijen tussen eenlingen en dus 60 extra medailles ten opzichte van de loting. Uiteraard een groot succes om zo veel boksers alsnog te laten boksen maar hierdoor kwamen we op de laatste dag een aantal gouden medailles te kort. Onze excuses hiervoor. De boksers in kwestie krijgen bericht zodra wij de medailles weer op voorraad hebben.

Commissie Wedstrijden en Evenementen
Deel dit bericht